Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański
NOWY PRZEPIS
łatwe
1667 osób zapisało

Składniki
spód:
120 gramów
100 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 szczypta
masa:
400 gramów
1 sztuka
400 mililitrów
3 łyżeczki
120 gramów
0.5 opakowania
dekoracja:
150 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Morele oraz daktyle namaczamy w ciepłej wodzie ok. 15 min. Migdały przesypujemy do miski. Wrzucamy odsączone morele oraz daktyle. Dodajemy olej kokosowy oraz sól. Całość blendujemy na gładką masę.

Krok 2
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy ciastem.

Krok 3
Do rondelka wlewamy gęstą część napoju kokosowego. Dodajemy agar. Całość podgrzewamy, aż masa zacznie bulgotać.

Krok 4
Następnie dodajemy pokrojone na kawałki tofu. Wyciskamy sok z cytryny, dosypujemy zmielony na puder cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy. Całość blendujemy na gładką masę.

Krok 5
Masę przelewamy na migdałowy spód.

Krok 6
Dekorujemy świeżymi malinami i borówkami. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański
Ciasto bez glutenu, bez jajek, bez laktozy – czy wobec tego można w nim znaleźć cokolwiek? Jasna sprawa! Sekretem przepisu na wegański tofurnik jest wykorzystanie produktów, które być może rzadziej pojawiają się w kuchniach, ale z pewnością zasługują na uwagę. Przyjrzyjcie im się z bliska.
Dla kogo?
Po nasz tofurnik śmiało sięgną zwolennicy diet roślinnych lub osoby zmagające się z nietolerancją glutenu i laktozy. O dokładkę poproszą jednak również ci smakosze, którzy na co dzień nie wyłączają popularnych składników z diety – niebanalny sernik wegański smakuje każdemu.
Na jaką okazję?
Tofurnik bezglutenowy z powodzeniem można umieścić na świątecznym stole obok tradycyjnych serników i mazurków. Okaże się dla nich poważną konkurencją!
Czy wiesz, że?
Dieta wegańska wyklucza z jadłospisu wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Mowa nie tylko o oczywistym mięsie, ale również o nabiale, galaretkach z żelatyny czy miodzie.
Dla urozmaicenia:
Oprócz owoców, do ozdobienia tofurnika bez glutenu użyjcie płatków migdałowych.