Czekoladowy placek wegański

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

54

131 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

531 osób wydrukowało

Pobierz pdf

939 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

150 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

30 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

100 gramów

150 mililitrów

50 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

polewa:

150 gramów

50 gramów

20 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku. Mleczko kokosowe wymieszaj z sokiem z cytryny i odstaw na 5 minut.

Czekoladowy placek wegański - Krok 1

Krok 2

Jabłko obierz, pokrój na kawałki i zblenduj razem z bananem. Dodaj rozpuszczoną Kasię i mleczko z sokiem.

Czekoladowy placek wegański - Krok 2

Krok 3

Wszystkie rodzaje mąki przesiej przez sito do miski. Dodaj proszek do pieczenia, sodę, kakao, zmielone migdały i cukier brzozowy. Wymieszaj.

Czekoladowy placek wegański - Krok 3

Krok 4

Do sypkich składników dodaj mokre i delikatnie wymieszaj wszystko łyżką.

Czekoladowy placek wegański - Krok 4

Krok 5

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy. Piecz około 35 minut w 180 °C.

Czekoladowy placek wegański - Krok 5

Krok 6

W rondelku podgrzej mleczko z cukrem i Kasią. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij z ognia. Następnie dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do czasu aż polewa będzie gładka i lśniąca. Gotową polewę wylej na ciasto. Odstaw do lodówki.

Czekoladowy placek wegański - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej