Domowy humus przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowy humus

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

156 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 litry

1 sztuka

1 łyżka

40 mililitrów

1 łyżeczka

50 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę namocz w wodzie na noc. Następnie ugotuj do miękkości tej samej wodzie. Po ugotowaniu odmierz 100ml wody z gotowania ciecierzycy.

Krok 2

Do naczynia miksującego wlej oliwę, dodaj sól oraz przyprawy Knorr i duś 2min/120C/obr. 1

Krok 3

Następnie dodaj ciecierzycę wraz z wodą po gotowaniu i miksuj 3min/obr. 6

Krok 4

Wyciśnij sok z cytryny i wlej do naczynia miksującego. Dodaj również pastę sezamową i miksuj kolejne 2min/obr.6. Podawaj na zimno do grzanek, pity lub świeżych warzyw. Humus może być również świetnym dodatkiem do dań z grilla.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz aby hummus był jeszcze bardziej gładki na końcu w trakcie miksowania wlej cienkim strumieniem olej i zmiksuj na wysokich obrotach 1min/obr.8

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowy humus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowy humus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowy humus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowy humus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowy humus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowy humus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowy humus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowy humusDomowy humus

Bardzo modna pasta - hummus, która dotarła do nas z Bliskiego Wschodu i przypomniała wielu smakoszom o smakowitym zastosowaniu ciecierzycy. Serwują ją zarówno eleganckie restauracje, jak i popularne food trucki. Smakiem domowego hummusu dzięki naszemu przepisowi można cieszyć się także we własnych czterech ścianach.

Dla kogo?

Lubicie wiedzieć, co w kulinarnym świecie piszczy? Tego trendu nie możecie przegapić! Domowy hummus pewnością zostanie w Waszych jadłospisach na dłużej.

Na jaką okazję?

Wegańskim hummusem z ciecierzycy wzbogacicie codzienne posiłki. Pasta doskonale sprawdza się jako imprezowa przekąska – zaskoczcie biesiadników czymś więcej niż tylko sałatką jarzynową.

Czy wiesz, że?

Nazwa potrawy wywodzi się z języka arabskiego i oznacza ciecierzycę. Strączek, nazywany grochem włoskim, jest uprawiany na Bliskim Wschodzie od tysięcy lat.

Dla urozmaicenia:

Domowy hummus wegański bardzo dobrze smakuje jako dip do surowych, pokrojonych w słupki warzyw. Do jego przyprawienia można użyć natki pietruszki i ziaren czarnuszki.