Domowy humus przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowy humus

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

62 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 litry

1 sztuka

1 łyżka

40 mililitrów

1 łyżeczka

50 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę namocz w wodzie na noc. Następnie ugotuj do miękkości tej samej wodzie. Po ugotowaniu odmierz 100ml wody z gotowania ciecierzycy.

Krok 2

Do naczynia miksującego wlej oliwę, dodaj sól oraz przyprawy Knorr i duś 2min/120C/obr. 1

Krok 3

Następnie dodaj ciecierzycę wraz z wodą po gotowaniu i miksuj 3min/obr. 6

Krok 4

Wyciśnij sok z cytryny i wlej do naczynia miksującego. Dodaj również pastę sezamową i miksuj kolejne 2min/obr.6. Podawaj na zimno do grzanek, pity lub świeżych warzyw. Humus może być również świetnym dodatkiem do dań z grilla.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz aby hummus był jeszcze bardziej gładki na końcu w trakcie miksowania wlej cienkim strumieniem olej i zmiksuj na wysokich obrotach 1min/obr.8

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowy humus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowy humus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowy humus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowy humus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowy humus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowy humus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowy humus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowy humus - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowy humusDomowy humus

Bardzo modna pasta - hummus, która dotarła do nas z Bliskiego Wschodu i przypomniała wielu smakoszom o smakowitym zastosowaniu ciecierzycy. Serwują ją zarówno eleganckie restauracje, jak i popularne food trucki. Smakiem domowego hummusu dzięki naszemu przepisowi można cieszyć się także we własnych czterech ścianach.

Dla kogo?

Lubicie wiedzieć, co w kulinarnym świecie piszczy? Tego trendu nie możecie przegapić! Domowy hummus pewnością zostanie w Waszych jadłospisach na dłużej.

Na jaką okazję?

Wegańskim hummusem z ciecierzycy wzbogacicie codzienne posiłki. Pasta doskonale sprawdza się jako imprezowa przekąska – zaskoczcie biesiadników czymś więcej niż tylko sałatką jarzynową.

Czy wiesz, że?

Nazwa potrawy wywodzi się z języka arabskiego i oznacza ciecierzycę. Strączek, nazywany grochem włoskim, jest uprawiany na Bliskim Wschodzie od tysięcy lat.

Dla urozmaicenia:

Domowy hummus wegański bardzo dobrze smakuje jako dip do surowych, pokrojonych w słupki warzyw. Do jego przyprawienia można użyć natki pietruszki i ziaren czarnuszki.