Drożdżowa kostka ze śliwkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

70 dekagramów

5 dekagramów

1.5 szklanki

4 sztuki

15 dekagramów

0.5 opakowania

1 sztuka

null gramów

krem:

1 szklanka

10 dekagramów

4 sztuki

2 łyżki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, mąki i wlać 0,5 szklanki mleka. Do miski wsypać mąkę, dodać jajka ubite z resztą cukru oraz podrośnięte drożdże.

Krok 2

Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo resztę mleka, skórkę cytrynową, płatki migdałowe, a na końcu rozpuszczoną Kasię. Ciasto powinno się wyrabiać około 15 minut (aż zacznie łatwo odrywać się od ręki).

Krok 3

Dużą blachę natłuścić i wysypać tartą bułką. Pół ciasta wyłożyć na blachę, obłożyć wypestkowanymi śliwkami skórką do dołu, posypać suto grubym cukrem i nakryć resztą ciasta.

Krok 4

Odstawić do wyrośnięcia, a kiedy podwoi objętość, wstawić do piekarnika (180°C) na około 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem, czy pieczone ciasto nie jest surowe.

Krok 5

Upieczone wyjąć i na gorąco pokroić ostrym nożem na kwadraty. Pokryć kremem: oziębioną śmietankę ubić na sztywno z 10 dkg cukru pudru, dodać żółtka i mąkę, a następnie połączyć z ubitymi białkami.

Krok 6

Całość wsadzić do piekarnika i piec, aż masa będzie lekko brązowa (około 10 minut).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowa kostka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowa kostka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowa kostka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowa kostka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowa kostka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowa kostka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowa kostka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej