Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

355

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 mililitrów

500 gramów

40 gramów

130 gramów

1 sztuka

wierzch:

1.5 kilograma

kruszonka:

100 gramów

100 gramów

80 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzeć z 60g cukru. Wlać ciepłe mleko, dodać dwie łyżki mąki, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2

Kasię (130g) roztopić.

Krok 3

Do mąki dodać jajko, ciepłą Kasię, 70g cukru i wyrośnięte drożdże, zagnieść gładkie ciasto (zagniatać ciasto co najmniej 5 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut lub dłużej (ma podwoić objętość).

Krok 4

Owoce wypestkować.

Krok 5

Kasię (100g) roztopić. Wymieszać razem mąkę, migdały, cukier, cukier waniliowy i roztopioną Kasię. Kruszonkę wstawić do lodówki.

Krok 6

Blachę do pieczenia posmarować Kasią i posypać mąką. Ciasto równomiernie wyłożyć na przygotowanej blaszce. Na wierzchu ułożyć owoce i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na 30 minut.

Krok 7

Wierzch ciasta posypać kruszonką i piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej