Drożdżowe ciasto z wiśniami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

41 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

3 dekagramy

0.5 szklanki

3 szklanki

2 sztuki

0.3 szklanki

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z drożdży, niewielkiej ilości mleka, cukru i mąki zrobić zaczyn drożdżowy i odstawić, aż urośnie.

Krok 2

Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, mlekiem i żółtkami i wyrobić z zaczynem.

Krok 3

Dodać roztopioną ciepłą Kasię i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni.

Krok 4

Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Krok 5

Ciasto ponownie wyrobić, uformować wałek (jak na kopytka) i formować małe placuszki.

Krok 6

Na środek każdego włożyć kilka wiśni, zalepić brzegi i układać obok siebie w blaszce z kominkiem w dwóch warstwach.

Krok 7

Wystudzone ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe ciasto z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe ciasto z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe ciasto z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe ciasto z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe ciasto z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe ciasto z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe ciasto z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej