Drożdżowe z gruszką i winogronami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1

8 łyżek

1

1 szklanka

4 szklanki

1 szczypta

5 dekagramów

10 sztuk

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i 1-2 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem, zostawić do podrośnięcia. Kasię stopić i przestudzić.

Krok 2

Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli dodać mąkę, rozczyn i pozostałe mleko.

Krok 3

Wyrobić, dodając na końcu Kasię i jeszcze wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia.

Krok 4

Gruszki obrać, pokroić na cząstki i ponacinać.

Krok 5

Winogrona oczyścić, pokroić, usunąć nasiona.

Krok 6

Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na blachę wcześniej przygotowaną, ułożyć owoce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej