Drożdżowe z jabłkiem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

4 dekagramy

0.5 szklanki

1 opakowanie

0.75 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

krem:

20 dekagramów

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

wierzch:

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: W ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki, cukru pudru rozprowadzamy pokruszone drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2

Miękką ciepłą Kasię miksujemy z wyrośniętymi drożdżami, cukrem pudrem, jajkami, żółtkiem, cukrem waniliowym, solą i mąką przez 5-7 minut (nie dłużej). Ciasto powinno być lśniące i lekko odstawać od boków naczynia. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem.

Krok 3

Nadzienie: Ser połączyć z żółtkiem, cukrami i cynamonem.

Krok 4

Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkować na prostokąt, rozsmarować nadzienie i położyć plastry jabłek.

Krok 5

Zwinąć jak roladę, włożyć do podłużnej formy wysmarowanej Kasią.

Krok 6

Wierzch ciasta posmarować lekko białkiem i posypać płatkami migdałowymi.

Krok 7

Ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, upiec.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej