Drożdzowe ze śliwkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

86 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

249 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

50 gramów

1 szczypta

200 mililitrów

1.5 kilograma

30 gramów

0.5 łyżeczki

500 gramów

50 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej do miski.

Krok 2

We wgłębieniu mąki przygotuj rozczyn: skrusz drożdże, wlej mleko i zamieszaj z niewielką ilością mąki.

Krok 3

Przykryj i pozostaw na 15 min. do wyrośnięcia.

Krok 4

Roztop Kasię, ostudź.

Krok 5

Do miski z wyrośniętym rozczynem dodaj roztopioną Kasię, jajka, cukier i sól.

Krok 6

Wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie odstawało od ręki.

Krok 7

Odstaw na 30 min. do wyrośnięcia.

Krok 8

Śliwki umyj, wyjmij pestki, przekrój wzdłuż dwa razy (na 4).

Krok 9

Ciasto lekko rozwałkuj i przenieś do posmarowanej Kasią formy.

Krok 10

Nakłuj kilkakrotnie widelcem.

Krok 11

Ułóż gęsto śliwki w rzędach.

Krok 12

Każdy rząd powinien zakryć poprzedni do połowy.

Krok 13

Odstaw ciasto jeszcze na 15 min. do wyrośnięcia.

Krok 14

Piecz ok. 30 min. na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.

Krok 15

Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto posyp cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Drożdzowe ze śliwkamiDrożdzowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe to idealny spód do wypieków ze świeżymi owocami. Zainspiruj się i przyrządź je ze śliwkami. Wyrośnie złociste i miękkie, jeśli odpowiednio przygotujesz do niego zaczyn drożdżowy. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie lub mleku i odstaw do wyrośnięcia. Dopiero później połącz je z pozostałymi składnikami. Zagniecione ciasto również odstaw w ciepłe miejsce. Dla urozmaicenia do masy możesz dodać aromatyczny olejek cytrynowy, migdałowy lub waniliowy. Śliwki bez pestek ułóż na rozwałkowanym placku, lekko je wgniatając. Dzięki temu wtopią się w całość podczas pieczenia. Ciasto drożdżowe ze śliwkami przygotuj w dowolnej formie. Uniwersalna będzie prostokątna. Stwórz na niej owocową szachownicę. W sezonie, poza śliwkami, możesz wykorzystać również drylowane wiśnie lub jagody. Wypróbuj różnych wariantów smakowych. Zimą sięgnij po owoce konserwowe. Ciasto drożdżowe podawaj po ostudzeniu. Zanim wystygnie oprósz je dekoracyjnie cukrem pudrem, cynamonem lub słodką kruszonką. Sprawdź ten przepis na uniwersalny, smaczny wypiek.