Drożdżówka z jabłkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

453 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 kilogram

7 dekagramów

1 szklanka

1 szklanka

0.5 szklanki

1 opakowanie

5 sztuk

1 szczypta

1 opakowanie

1 opakowanie

kruszonka:

180 gramów

100 gramów

1 opakowanie

0.5 opakowania

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzeć za śmietaną, Kasię rozpuścić, całe jaja ubić z cukrem na białą masę.

Krok 2

Do mąki dodać rozpuszczoną Kasię, szczyptę soli, podgrzane lekko mleko, jaja z cukrem, drożdże ze śmietaną i aromat.

Krok 3

Całość wymieszać i dać do wysokiego naczynia do lodówki na 3 godz. (uwaga, ciasto ucieka z naczynia - tak rośnie!).

Krok 4

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dużą blachę uprzednio posmarowaną Kasią i posypaną bułką tartą, ułożyć owoce lub mus i posypać kruszonką.

Krok 5

Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorąca Kasią i dobrze wymieszać.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżówka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżówka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżówka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżówka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżówka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżówka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżówka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej