Drożdżówka ze śliwkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

108 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.5 kilograma

0.5 kilograma

1 sztuka

2 sztuki

1 szklanka

5 dekagramów

5 dekagramów

0.5 kilograma

kruszonka:

1 szklanka

0.5 szklanki

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z powyższych składników zagnieść ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Krok 2

W tym czasie zagnieść kruszonkę.

Krok 3

Blaszkę na ciasto wysmarować Kasią i posypać bułką tartą.

Krok 4

Formę wyłożyć równo ciastem.

Krok 5

Na wierzch rozłożyć śliwki i posypać kruszonką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżówka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżówka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżówka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżówka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżówka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżówka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżówka ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Drożdżówka ze śliwkamiDrożdżówka ze śliwkami

Domowe ciasto drożdżowe – ciepłe, pachnące i podane ze szklanką ciepłego mleka. Jeśli masz na nie ochotę, wypróbuj przepis na drożdżówkę ze śliwkami. Jest dość łatwa w przygotowaniu, należy tylko dobrze wyrobić elastyczne ciasto i pozostawić je do wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe początkowo mocno się klei, jednak wystarczy mieszać je odpowiednio długo, by zaczęło odchodzić od rąk i blatu. Długie wyrabianie powoduje też napowietrzenie ciasta, dzięki czemu drożdżówka będzie bardziej puszysta. Odłóż je na chwilę, a następnie znów wyrabiaj przez kilka minut, po czym przełóż do blaszki. To klasyczne puszyste ciasto smakuje nie tylko z dodatkiem owoców, ale i chrupiącej kruszonki. Rozetrzyj palcami kostkę do pieczenia z mąką i cukrem, aż powstanie posypka o konsystencji mokrego piasku. Rozsyp ją równomiernie po przełożonym do blaszki cieście i ułóż śliwki węgierki, lekko je dociskając. Tak przygotowana drożdżówka ze śliwkami sprawdzi się jako podwieczorek albo słodkie śniadanie – upiecz ją i napisz, czy Ci smakowała!