Drożdżówki z jagodami i serem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

178

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

80 gramów

100 gramów

0.5 łyżeczki

2 sztuki

300 mililitrów

600 gramów

2 dekagramy

50 dekagramów

2 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

50 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z drożdży zrobić rozczyn z odrobiną mąki, mleka i cukru. Zostawić do wyrośnięcia.

Krok 2

Do ciepłego mleka dodać Kasię, cukier, roztrzepane jajka i wymieszać.

Krok 3

Mąkę pszenną chlebową wymieszać z drożdżami, dodać sól, następnie mleko z resztą składników.

Krok 4

Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia.

Krok 5

W tym czasie przygotować masę serową. Zmieszać ser, żółtka, cukier waniliowy i puder. Można dodać 2 łyżki Kasi.

Krok 6

Po tym czasie ciasto wyjąć z misy, krótko wyrobić i rozwałkować na 2 kwadraty, około 30x30 cm. Blachę wysmarować Kasią i wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 7

Rozwałkowane ciasto posmarować masą z białego sera i posypać jagodami.

Krok 8

Każdy kwadrat zwinąć jak roladę, następnie pokroić ostrym nożem na ok. 10 części.

Krok 9

Bułki układać blisko siebie, przykryć ściereczką, pozostawić wyrośnięcia (ok. 30 minut). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżówki z jagodami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżówki z jagodami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżówki z jagodami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżówki z jagodami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżówki z jagodami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżówki z jagodami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżówki z jagodami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciastka z budyniem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej