Duszone maślaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszone maślaki

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Maślaki oczyść, odetnij trzonki, obierz ze skórki. Jeśli używasz mrożonych - rozmroź je. Blanszuj na wrzątku 2 minuty. Odcedź i przełóż do rondla.

Krok 2

Dodaj obraną i pokrojoną w piórka cebulę.

Krok 3

Dopraw pieprzem i cukrem. Duś 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Podawaj od razu lub ułóż w wyparzonych słoikach grzyby, następnie pasteryzuj około godziny.

Krok 4

Dodaj 2 łyżki wody, Bulion na włoszczyźnie Knorr i sok z cytryny. Duś chwilę, aż maślaki puszczą sok.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszone maślaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszone maślaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszone maślaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszone maślaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszone maślaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszone maślaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszone maślaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszone maślaki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krem selerowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej