
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Maślaki oczyść, odetnij trzonki, obierz ze skórki. Jeśli używasz mrożonych - rozmroź je. Blanszuj na wrzątku 2 minuty. Odcedź i przełóż do rondla.
Krok 2
Dodaj obraną i pokrojoną w piórka cebulę.
Krok 3
Dopraw pieprzem i cukrem. Duś 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Podawaj od razu lub ułóż w wyparzonych słoikach grzyby, następnie pasteryzuj około godziny.
Krok 4
Dodaj 2 łyżki wody, Bulion na włoszczyźnie Knorr i sok z cytryny. Duś chwilę, aż maślaki puszczą sok.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej