Grecki chlebek

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

44 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

309 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1.75 szklanki

2 łyżeczki

150 mililitrów

4 sztuki

0.5 łyżeczki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę, ser feta i pomidory pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Krok 3

Kasię rozpuść w rondelku.

Krok 4

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, bazylią i solą.

Krok 5

Jajka roztrzep z winem.

Krok 6

Dodaj do mąki i wymieszaj mikserem.

Krok 7

Wlej przestudzoną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką.

Krok 8

Do ciasta dodaj wszystkie dodatki i wymieszaj dokładnie łyżką.

Krok 9

Formę keksową o wymiarach 10x26cm wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 10

Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Krok 11

Piecz około 50 minut w 170 st. C.

Krok 12

Upieczony chlebek odstaw do wystygnięcia. P.s. Martini można zastąpić sokiem jabłkowym, ale dzięki niemu chlebek ma charakterystyczny słodko-ziołowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grecki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grecki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grecki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grecki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grecki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grecki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grecki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Wytrawne muffinki z szynką
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej