Grillowana pierś z kurczaka, ziemniaki pieczone, surówka z kalafiora, ogórek zielony, dip czosnkowo-ogórkowy

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 2414.2 kJ / 577 Kcal | 29 % |
Tłuszcz | 10.6 g | 15 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 3.2 g | 16 % |
Węglowodany | 72 g | 28 % |
w tym cukry | 8.6 g | 10 % |
Błonnik | 8.6 g | - |
Białko | 56 g | 111 % |
Sól | 1.9 g | 32 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 900 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Lekko rozbitą pierś z kurczaka przygotuj na patelni grillowej.
- Krok 2Obgotowane w mundurkach ziemniaki upiecz w piekarniku z odrobiną rozmarynu. Podawaj z Florą ProActiv o smaku masła.
- Krok 3Surowego kalafiora zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnij przy użyciu melaksera. Dodaj posiekany koperek, jogurt naturalny i wymieszaj.
- Krok 4Jogurt wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem. Dodaj startego na tarce o grubych oczkach ogórka, posiekane listki świeżej bazylii i wymieszaj.
Przygotowanie
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, cynku, miedzi, witaminy B1, witaminy B2, niacyny, witaminy B6, witaminy C, folianów, witaminy B12, jodu.