Gruszkowe ciasto

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

55

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżeczki

0.5 szklanki

4 sztuki

250 gramów

kruszonka:

0.75 szklanki

3 łyżki

2 łyżeczki

50 gramów

dodatkowo:

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Krok 2

W trakcie ubijania dodawać po jednym jajku.

Krok 3

Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrobić na gładką masę.

Krok 4

Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 5

Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.

Krok 6

Każdy kawałek owocu obtoczyć w mące i ułożyć na cieście.

Krok 7

Składniki na kruszonkę połączyć i wyłożyć na gruszki.

Krok 8

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gruszkowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gruszkowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gruszkowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gruszkowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gruszkowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gruszkowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gruszkowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej