Wątróbka drobiowa z cebulką w sosie własnym - Przepisy.pl pixel

Wątróbka duszona w sosie z cebulką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
713 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

228 osób wydrukowało

Pobierz pdf

328 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 mililitrów

300 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i oczyść wątróbkę, pokrój ją na kawałki, po czym dodaj Delikat przyprawę uniwersalną Knorr.

Wątróbka duszona w sosie z cebulką - Krok 1

Krok 2

Następnie pokrój cebulę w kostkę.

Wątróbka duszona w sosie z cebulką - Krok 2

Krok 3

Obtocz wątróbkę w mące i usmaż. Pod koniec wrzuć na patelnię cebulę i smaż ją do momentu, kiedy się zeszkli.

Wątróbka duszona w sosie z cebulką - Krok 3

Krok 4

Zalej całość Sosem do pieczeni jasnym Knorr, rozprowadzonym z zimną wodą oraz śmietaną. Duś około 5 minut - do czasu, gdy sos zgęstnieje. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne) i podawaj.

Wątróbka duszona w sosie z cebulką - Krok 4
8

Opinie o przepisie

  • karina wichrowska

    karina wichrowska , 26.03.2019

    pyszne i szybkie do zrobienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Art Lacina

    Art Lacina , 16.07.2018

    wyśmienite :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Holler

    Alicja Holler , 12.05.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela  Glowinska

    Gabriela Glowinska , 17.12.2017

    przepyszne ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Palmowska

    Irena Palmowska , 29.10.2016

    pysznoaci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Ornat-Minster

    Agnieszka Ornat-Minster , 03.05.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Lesznik

    Bogdan Lesznik , 07.04.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel Salamon

    Pawel Salamon , 09.02.2016

    super przepis z sosem i śmietaną smakowało nawet osoba które nie przepadaja za wątrobka :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątróbka duszona w sosie z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątróbka duszona w sosie z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątróbka duszona w sosie z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątróbka duszona w sosie z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątróbka duszona w sosie z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątróbka duszona w sosie z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątróbka duszona w sosie z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wątróbka duszona w sosie z cebulką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wątróbka duszona w sosie z cebulkąWątróbka duszona w sosie z cebulką

Wątróbka ma specyficzny, lekko gorzkawy smak, przez co niektórzy za nią nie przepadają. Jednak przyrządzona według tego przepisu, na pewno przekona do siebie wiele osób. Wątróbka to zmora prawie każdego dziecka – podawana w szkolonych stołówkach, była twarda i niesmaczna. W tej wersji, przyrządzana z esencjonalnym sosem może zmienić podejście do wątróbki nie tylko małych niejadków, ale także tych dorosłych, którzy do tej pory od niej stronili. Rodzajów wątróbek jest naprawdę mnóstwo – od drobiowych, przez królicze i jagnięce, aż po wieprzowe i cielęce, więc wybór masz bardzo szeroki. Niezależnie od pochodzenia, wątróbka najlepiej smakuje w połączeniu z duszoną cebulą. Ten duet w kuchni jest w zasadzie nierozłączny, ale wciąż niezawodny – smakuje pierwszorzędnie. Potem wystarczy tylko dodać sos pieczeniowy, doprawić śmietaną i przez chwilę dusić całość na małym ogniu. Serwuj z bagietką.