Gulasz cielęcy – Zurich style na ziemniaczanym rösti

- Krok 1Nieobrane ziemniaki wstaw do gotującej się wody gotuj je około 15 minut na pół twardo, po tym czasie wystudź, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dopraw do smaku.
- Krok 2Mięso pokrój w cienkie paseczki, pieczarki pokrój w plastry, cebule w pół plastry.
- Krok 3W garnku wlej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
- Krok 4Na gorącym tłuszczu podsmaż pokrojone mięso, dodaj cebulę i pieczarki smaż aż zupełnie odparują powstałe soki. Dodaj łyżkę mąki i dokładnie ją rozmieszaj. Wlej szklankę wody, dodaj śmietanę wszystko razem dokładnie wymieszaj, gotuj około 20-30 minut pod przykryciem, aż mięso zrobi się miękkie.
- Krok 5Podczas duszenia mięsa na teflonowej patelni rozgrzej trochę Ramy, ułóż na niej część ziemniaków tak aby zakryły całe dno patelni. ziemniaki smaż powoli, aż zaczną się rumienić od spodu. Następnie przerzuć na druga stronę. Placek z ziemniaków pokrój lub podziel na cztery części podawaj z gulaszem posypany natką pietruszki.

Aby nieco zmniejszyć kaloryczność potrawy część śmietany zastąp mlekiem.

Gulasz cielęcy w połączeniu z placuszkami z ziemniaków to kompozycja smaków, którą mogłaby się pochwalić każda najlepsza restauracja. Ziemniaczane rostii pochodzą ze Szwajcarii, a konkretnie prosto z jej stolicy - Zurychu. Można przygotowywać je na dwa sposoby - z surowych ziemniaków lub ugotowanych na pół-miękko. Oba przypominają polskie placki ziemniaczane, które znamy z dzieciństwa. Najpierw lekko podgotuj ziemniaki, a później zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dopraw do smaku i odstaw, żeby przygotować gulasz. Cielęcinę pokrojoną w kostkę podsmaż, dodając posiekaną cebulę i pieczarki w plasterkach. Następnie dodaj mąkę i śmietanę. Gotuj przez 30 minut. Jeśli śmietana jest dla ciebie zbyt tłusta, możesz zastąpić ją jogurtem naturalnym tradycyjnym. Poczekaj, aż mięso się udusi, a w tym czasie usmaż na patelni ziemniaczane rostii. Gulasz podawaj bezpośrednio na plackach lub połam je na kawałki i serwuj jako dodatek.