• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Podobne
do tego przepisu
Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski
Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski
Wątróbka drobiowa podana z jabłkami i śliwką
Wątróbka drobiowa podana z jabłkami i śliwką
Gulasz wołowy
Gulasz wołowy
Kociołek z wołowym gulaszem na ostro
Kociołek z wołowym gulaszem na ostro
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Dania i przekąski
  • Jednogarnkowe
  • Gulasz
  • Gulasz cielęcy – Zurich style na ziemniaczanym rösti

Gulasz cielęcy – Zurich style na ziemniaczanym rösti

Autor: Piotr Murawski
Gulasz cielęcy – Zurich style na ziemniaczanym rösti
  • 30 minut30
  • Łatwe
  • 4 osoby4
9
Oceń przepis jako pierwszy
234
14
WYDRUKUJ
110 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
191 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
Wybierz składniki i dodaj je do listy zakupów
  • cielęcina z udźca
    400 g
  • pieczarki
    300 g
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
    160 ml
  • śmietana 18%
    200 ml
  • cebula
    1 szt.
  • ziemniaki, duże
    6 szt.
  • natka pietruszki
    1 pęczek
  • mąka pszenna
    1 łyżka
  • sól
    1 szczypta
  • pieprz
    1 szczypta
  • DODAJ DO LISTY ZAKUPÓW
    Moja lista zakupów >
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Gulasz cielęcy – Zurich style na ziemniaczanym rösti  – krok 1
    Krok 1
    Nieobrane ziemniaki wstaw do gotującej się wody gotuj je około 15 minut na pół twardo, po tym czasie wystudź, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dopraw do smaku.
  • Gulasz cielęcy – Zurich style na ziemniaczanym rösti  – krok 2
    Krok 2
    Mięso pokrój w cienkie paseczki, pieczarki pokrój w plastry, cebule w pół plastry.
  • Gulasz cielęcy – Zurich style na ziemniaczanym rösti  – krok 3
    Krok 3
    W garnku wlej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
  • Gulasz cielęcy – Zurich style na ziemniaczanym rösti  – krok 4
    Krok 4
    Na gorącym tłuszczu podsmaż pokrojone mięso, dodaj cebulę i pieczarki smaż aż zupełnie odparują powstałe soki. Dodaj łyżkę mąki i dokładnie ją rozmieszaj. Wlej szklankę wody, dodaj śmietanę wszystko razem dokładnie wymieszaj, gotuj około 20-30 minut pod przykryciem, aż mięso zrobi się miękkie.
  • Gulasz cielęcy – Zurich style na ziemniaczanym rösti  – krok 5
    Krok 5
    Podczas duszenia mięsa na teflonowej patelni rozgrzej trochę Ramy, ułóż na niej część ziemniaków tak aby zakryły całe dno patelni. ziemniaki smaż powoli, aż zaczną się rumienić od spodu. Następnie przerzuć na druga stronę. Placek z ziemniaków pokrój lub podziel na cztery części podawaj z gulaszem posypany natką pietruszki.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
    avatar

    Aby nieco zmniejszyć kaloryczność potrawy część śmietany zastąp mlekiem.

Tagi
mięsoDANIA Z MIĘSEMcebulaŚmietanapieczarkicielęcinaGULASZSMAŻENIE BEZ PRYSKANIADUSZENIEFRISCOz grzybami
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemRama Smaż jak szef kuchni, wariant klasycznyREKLAMARama Smaż jak szef kuchni, wariant klasycznyZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemRama Smaż jak szef kuchni, wariant klasycznyREKLAMARama Smaż jak szef kuchni, wariant klasycznyZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (14)
avatar
Elzbieta ŻułkiewiczOdpowiedz29.11.2015
danie podobne do placka po węgiersku
Jaro KrukOdpowiedz28.11.2015
Ania Ewa po prostu zrobcie ten gulasz i mnie zaproscie
Zofia GajorOdpowiedz28.11.2015
Cieleciny nie kupisz u nas ciesazko nawet z wolowina
Iwona PaciokOdpowiedz28.11.2015
Ja też miałam gulasz z kaszą gryczana i buraczki zasmazane :-)
Weronika PotockaOdpowiedz28.11.2015
A ją miałam na obiadek gulasz wolowy i surówka z czerwonej kapustki i kasza pęczak na deserek sernik z brzoskwiniami i co też smaczniutkie pozdrawiam
Halina NowakOdpowiedz28.11.2015
Sprobuje
Grażyna KnosallaOdpowiedz28.11.2015
Mniam,mniam
Michal DyduchOdpowiedz28.11.2015
Głupi do głupiego co dzisiaj jadles a co mówi mądry do mądrego
Sławomir PaliszewskiOdpowiedz28.11.2015
Masakra.... a już mielone z ziemniakami ..:-p
Waldemar TemczukOdpowiedz28.11.2015
W Szwajcarskim stylu gotowałam W Lingen.Niektórym smakowało.
Wojciech StępieńOdpowiedz28.11.2015
Smacznego pyszne.
Jerzy KustraOdpowiedz28.11.2015
Kiedy śię załapie natakie cudo??
Maria Maria MiOdpowiedz28.11.2015
Cielęciny nigdzie nie kupisz np, unas a ja tak lubię
Kazimiera ŚwisłowskaOdpowiedz28.11.2015
Piszę się na te danie , skorzystam.....dziękuję
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Nasze gulasze – sprawdzone rady i inspiracje
Nasze gulasze – sprawdzone rady i inspiracje
Zimowe zupy na rozgrzewkę. Gulaszowa
Zimowe zupy na rozgrzewkę. Gulaszowa
Zupy gulaszowe
Zupy gulaszowe
Jak gotować jesienią? Gulasze i inne dania duszone.
Jak gotować jesienią? Gulasze i inne dania duszone.
Gulasz cielęcy – Zurich style na ziemniaczanym rösti
avatar

Gulasz cielęcy w połączeniu z placuszkami z ziemniaków to kompozycja smaków, którą mogłaby się pochwalić każda najlepsza restauracja. Ziemniaczane rostii pochodzą ze Szwajcarii, a konkretnie prosto z jej stolicy - Zurychu. Można przygotowywać je na dwa sposoby - z surowych ziemniaków lub ugotowanych na pół-miękko. Oba przypominają polskie placki ziemniaczane, które znamy z dzieciństwa. Najpierw lekko podgotuj ziemniaki, a później zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dopraw do smaku i odstaw, żeby przygotować gulasz. Cielęcinę pokrojoną w kostkę podsmaż, dodając posiekaną cebulę i pieczarki w plasterkach. Następnie dodaj mąkę i śmietanę. Gotuj przez 30 minut. Jeśli śmietana jest dla ciebie zbyt tłusta, możesz zastąpić ją jogurtem naturalnym tradycyjnym. Poczekaj, aż mięso się udusi, a w tym czasie usmaż na patelni ziemniaczane rostii. Gulasz podawaj bezpośrednio na plackach lub połam je na kawałki i serwuj jako dodatek.

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez 2 lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.pl lub na stronie przepisy.pl lub otwarcia przez Ciebie newslettera przepisy.pl . Dane osobowe będą usuwane również w sytuacji, gdy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

9
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby