Gulasz cielęcy na winie - w sosie grzybowym: przepis | Przepisy.pl pixel

Gulasz cielęcy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
52 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

325 osób wydrukowało

Pobierz pdf

337 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski. Warzywa zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Gulasz cielęcy - Krok 1

Krok 2

Mięso oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanym tłuszczu do momentu, aż zrobi się lekko rumiane, dodaj warzywa, całość smaż jeszcze około 3 minut.

Gulasz cielęcy - Krok 2

Krok 3

Całość zalej winem, gotuj chwilę intensywnie tak aby wino prawie zupełnie odparowało.

Gulasz cielęcy - Krok 3

Krok 4

Dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, curry oraz Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr. Gulasz zalej dodatkowo szklanką wody. Całość duś pod przykryciem, aż mięso zmięknie (ok. 30 minut)

Gulasz cielęcy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany gulasz idealnie smakuje z kładzionymi kluseczkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz cielęcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz cielęcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz cielęcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz cielęcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz cielęcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz cielęcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz cielęcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz cielęcy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz cielęcyGulasz cielęcy

Delikatna, szlachetna cielęcina będzie doskonałą propozycją na wykwintny obiad lub kolację. Dodatkowe walory smakowe uzyska, jeśli użyjesz jej do przygotowania aromatycznego gulaszu. Do przyrządzenia tej potrawy, oprócz cielęciny, wykorzystaj także popularne warzywa: marchew, seler korzeniowy i cebulę. Obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mięso pokrój w cienkie paski, lekko oprósz mąką pszenną i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Gdy będzie już zarumienione, dodaj do niego starte warzywa i smaż jeszcze przez chwilę. Następnie całość zalej wytrawnym białym winem i gotuj, aż prawie całkowicie odparuje. Do gulaszu idealnie będą pasowały nieco słodkawe korzenne przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa oraz curry, a także esencja do duszonych mięs. Zawartość patelni zalej wodą i duś przez ok. pół godziny. Gotowy gulasz podawaj na ciepło z dodatkiem purée ziemniaczanego, ziołowych kopytek lub włoskich gnocchi. Do dekoracji użyj listków świeżej kolendry. Ugotuj pyszny gulasz cielęcy z naszym przepisem.