Halibut z sosem z białego wina i świeżymi ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Halibut z sosem z białego wina i świeżymi ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 szklanka

4 łyżeczki

1 szklanka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

50 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety ryby opłucz pod zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw do smaku białym pieprzem.

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj i podsmaż na maśle, dodaj wino i gotuj do momentu odparowania połowy płynu.

Krok 3

Następnie dodaj śmietankę, ponownie zagotuj i wsyp stopniowo zasmażkę, cały czas mieszając, aż powstanie kremowy sos. Gotowy sos przecedź przez sito.

Krok 4

Filety halibuta usmaż na patelni z rozgrzana oliwą na złoto-rumiany kolor.

Krok 5

Usmażoną rybę ułóż na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu, przełóż na talerz i podawaj polaną sosem i udekorowaną świeżymi ziołami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Halibut z sosem z białego wina i świeżymi ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Halibut z sosem z białego wina i świeżymi ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Halibut z sosem z białego wina i świeżymi ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Halibut z sosem z białego wina i świeżymi ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Halibut z sosem z białego wina i świeżymi ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Halibut z sosem z białego wina i świeżymi ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Halibut z sosem z białego wina i świeżymi ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Halibut z sosem z białego wina i świeżymi ziołami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Piknikowy hot dog
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Halibut z sosem z białego wina i świeżymi ziołami Halibut z sosem z białego wina i świeżymi ziołami

Ryba podana z aksamitnym sosem z białego wina i świeżymi ziołami to propozycja na smaczny obiad lub wykwintną kolację. Polecamy do proponowanego przez nas przepisu użyć halibuta, ale możesz go zastąpić inną rybą, np. sandaczem lub dorszem. Kremowy sos na bazie białego wina, cebuli, czosnku i śmietanki podkreśla delikatny smak ryby, a zioła dodają jej aromatu. Możesz ją podać z puree ziemniaczanym lub z zielonego groszku albo z makaronem, np. tagliatelle. Potrawa będzie dobrze smakowała również z pieczywem, sprawdzi się przy niej np. świeża bagietka. Jako dodatek warzywny rekomenduje się do takiego zestawu surówkę z białej kapusty lub z selera, jabłka i orzechów włoskich. Świetnie pasować będą również różnego rodzaju świeże sałatki, np. z roszponką, rukolą lub młodym szpinakiem. Do ryby możesz też serwować gotowane warzywa, takie jak brokuły, kalafior czy fasolka lub szparagi. Halibut z sosem z białego wina stanie się smacznym punktem Twojego przyjęcia, ale będzie także dobrą propozycją na lunch lub kolację, zwłaszcza jeśli masz ochotę na coś bardziej wyszukanego. Wypróbuj nasz przepis!