Halibut z sosem z białego wina i świeżymi ziołami
łatwe
4 osoby zapisały

Składniki
800 gramów
1 szklanka
4 łyżeczki
1 szklanka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
50 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety ryby opłucz pod zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw do smaku białym pieprzem.
Krok 2
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj i podsmaż na maśle, dodaj wino i gotuj do momentu odparowania połowy płynu.
Krok 3
Następnie dodaj śmietankę, ponownie zagotuj i wsyp stopniowo zasmażkę, cały czas mieszając, aż powstanie kremowy sos. Gotowy sos przecedź przez sito.
Krok 4
Filety halibuta usmaż na patelni z rozgrzana oliwą na złoto-rumiany kolor.
Krok 5
Usmażoną rybę ułóż na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu, przełóż na talerz i podawaj polaną sosem i udekorowaną świeżymi ziołami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Halibut z sosem z białego wina i świeżymi ziołami
Ryba podana z aksamitnym sosem z białego wina i świeżymi ziołami to propozycja na smaczny obiad lub wykwintną kolację. Polecamy do proponowanego przez nas przepisu użyć halibuta, ale możesz go zastąpić inną rybą, np. sandaczem lub dorszem. Kremowy sos na bazie białego wina, cebuli, czosnku i śmietanki podkreśla delikatny smak ryby, a zioła dodają jej aromatu. Możesz ją podać z puree ziemniaczanym lub z zielonego groszku albo z makaronem, np. tagliatelle. Potrawa będzie dobrze smakowała również z pieczywem, sprawdzi się przy niej np. świeża bagietka. Jako dodatek warzywny rekomenduje się do takiego zestawu surówkę z białej kapusty lub z selera, jabłka i orzechów włoskich. Świetnie pasować będą również różnego rodzaju świeże sałatki, np. z roszponką, rukolą lub młodym szpinakiem. Do ryby możesz też serwować gotowane warzywa, takie jak brokuły, kalafior czy fasolka lub szparagi. Halibut z sosem z białego wina stanie się smacznym punktem Twojego przyjęcia, ale będzie także dobrą propozycją na lunch lub kolację, zwłaszcza jeśli masz ochotę na coś bardziej wyszukanego. Wypróbuj nasz przepis!
































