Sernik Izaura: przepis krok po kroku na ciasto z sera | Przepisy.pl pixel

Sernik Izaura

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

68

heart
349 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

1753 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1624 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

masa czekoladowa:

280 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

200 gramów

4 sztuki

5 łyżek

masa serowa:

1 kilogram

3 łyżki

180 gramów

4 sztuki

100 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj masę czekoladową. Do garnka dodaj masło i wodę. Wsyp też kakao oraz cukier i całość rozpuść. Odstaw do wystudzenia.

Sernik Izaura - Krok 1

Krok 2

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodaj żółtka i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj do połączenia. Dodaj następnie ubite białka i całość wymieszaj szpatułką.

Sernik Izaura - Krok 2

Krok 3

Ser twarogowy zmiksuj z budyniem, cukrem, jajkami i ekstraktem z wanilii. Roztop masło i dodaj do masy. Zmiksuj do połączenia.

Sernik Izaura - Krok 3

Krok 4

¾ masy czekoladowej wyłóż na dno tortownicy, pokrytej papierem do pieczenia. Przełóż następnie masę twarogową, a na koniec pozostałą ¼ część masy czekoladowej. Za pomocą wykałaczki utwórz wzorki. Włóż sernik do piekarnika, nagrzanego do 170 stopni, na ok. 70 minut (sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe – jeśli nie, piecz jeszcze kilka minut). Przed podaniem sernik można opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

Sernik Izaura - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik Izaura - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik Izaura - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik Izaura - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik Izaura - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik Izaura - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik Izaura - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik Izaura - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik Izaura - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik IzauraSernik Izaura

Sernik to ciasto zaliczane do kanonu tradycyjnych deserów, które spotkacie w wielu odmianach i wersjach smakowych. Dziś chcemy wam zaproponować przepis na klasyczny sernik Izaura, jaki znacie zapewne z dawnych lat. To placek bardzo łatwy w przygotowaniu. Potrzebujecie jedynie kilku podstawowych składników, które połączone ze sobą stworzą wyjątkowy, twarogowe ciasto Izaura. Smacznego!

Dla kogo?

Sernik Izaura to propozycja dla każdego, kto ceni klasyczny smak deserów, znanych od dawna. Placek przypadnie także do gustu osobom poszukującym inspiracji na ciasta proste i szybkie w wykonaniu.

Na jaką okazję?

Sernik Izaura sprawdzi się zawsze i wszędzie. Jest idealnym pomysłem na porcję domowych słodkości, a także urozmaiceniem menu eleganckiego przyjęcia, czy klasycznej domówki.

Czy wiesz, że?

Nazwa sernika Izaura wzięła się od imienia bohaterki popularnego brazylijskiego serialu, emitowanego w Polsce od 1985 roku.

Dla urozmaicenia:

Sernik Izaura doskonale komponuje się z polewą czekoladową. Dla kontrastu kolorystycznego oraz wzmocnienia smaku gotowe ciasto posypcie wiórkami kokosowymi.