Jajka benedyktyńskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka benedyktyńskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
476 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

348 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

4 plastry

1 łyżeczka

4 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułki pokrój na 2 cm kromki i zapiecz chwilę w piekarniku.

Krok 2

Plastry boczku rozłóż na pergaminie i upiecz na chrupko w nagrzanym piekarniku.

Krok 3

W rondelku zagotuj wodę z octem i odrobiną soli, zamieszaj łyżką i wbijaj delikatnie jajka do wrzącej wody. Gotuj 2 minuty. Wyjmij cedzakowa łyżką i odcedź.

Krok 4

Na chrupkich tostach ułóż plasterki boczku i ugotowane jajka. Polej każde z nich sosem holenderskim i udekoruj gałązkami koperku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka benedyktyńskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mysia sałatka - VIDEO
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka benedyktyńskieJajka benedyktyńskie

Jajka benedyktyńskie to dobre rozwiązanie na efektowne śniadanie, zarówno od święta, jak i na co dzień. Jajko w koszulce zaserwowane na grzance, to także świetny sposób na przystawkę. Do przygotowania dania wykorzystaj kajzerkę, bagietkę lub chleb tostowy. Kromki pieczywa zapiecz w piekarniku lub podsmaż z obydwu stron na patelni. Tak samo możesz postąpić z plastrami wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej. Jajka wbij bezpośrednio do wrzącej wody ugotowanej z dodatkiem octu. Zanim wbijesz jajko, zamieszaj wodę, by stworzyć wir. Kiedy białko się zetnie, delikatnie wyjmij jajko. Potrawę warto wzbogacić innymi składnikami, np. szparagami. Jajka benedyktyńskie podawaj z sosem holenderskim lub z sosem majonezowym z chrzanem. Możesz delikatnie posypać je pieprzem. Jajka zaserwuj w towarzystwie miksu sałat z oliwą lub sałatki z pomidorów i bazylii. Do dekoracji użyj koperku lub posiekanego szczypiorku. Sprawdź nasz przepis na jajka benedyktyńskie i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.