Kanapka z pieczonym bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

121 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

232 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

10 gramów

1 pęczek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidora przekrój na cztery części. Bakłażana w całości włóż do piekarnika nagrzanego do 200° C na około 40 minut. Po tym czasie wystudź go i pokrój w grube plastry.

Kanapka z pieczonym bakłażanem - Krok 1

Krok 2

Orzechy, bazylię i margarynę zmiksuj dokładnie blenderem. Powstałą „pastą” posmaruj kromki pieczywa i przekrój na pół.

Kanapka z pieczonym bakłażanem - Krok 2

Krok 3

Na każdej połówce ułóż plaster bakłażana, udekoruj listkami rukoli i pomidorkiem.

Kanapka z pieczonym bakłażanem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Margarynę możesz też zmiksować z natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z pieczonym bakłażanemKanapka z pieczonym bakłażanem

Szukasz inspiracji na kanapki? Jeśli chcesz znaleźć alternatywę dla wędlin, serów i twarożków, przygotuj kanapki z pieczonym bakłażanem. Warzywo upiecz w całości, a następnie przestudź i pokrój na duże kawałki. Zamiast bakłażana dobrym dodatkiem będzie także cukinia, która jest jednak bardziej łagodna w smaku, zmieni więc nieco charakter dania. Margarynę do posmarowania pieczywa zmiksuj z bazylią i orzechami włoskimi – nadasz jej w ten sposób ziołowego posmaku i przyjemnego aromatu. Przygotowana w ten sposób będzie bardzo dobrze pasowała do bakłażana, a także do świeżych pomidorków koktajlowych. Pokrój je na ćwiartki, żeby dobrze wyglądały na kanapkach. Chrupkie pieczywo pełnoziarniste posmaruj bazyliową margaryną, a następnie nakładaj na nie bakłażana, pomidorki oraz liście rukoli, ewentualnie roszponki. Kanapki z pieczonym bakłażanem będą stanowiły smaczną przekąskę do podania na przyjęciu albo na kolację. Wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak łatwo przyrządzić pyszne kanapki w niecodziennej odsłonie.