Kanapki z łososiem i awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

114

395 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3180 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

30 gramów

8 plastrów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Margarynę połącz z posiekanym czosnkiem, dopraw do smaku odrobiną soli, pieprzu i wymieszaj. Posmaruj nią kromki pieczywa i zapiecz krótko w nagrzanym do 200° C piekarniku.

Kanapki z łososiem i awokado - Krok 1

Krok 2

Awokado przekrój na pół ostrym nożem, następnie „brodę” noża wbij ostrożnie w pestkę owocu, przekręć nóż i wyjmij pestkę. Awokado pokrój w kostkę 0,5 x 0,5 cm.

Kanapki z łososiem i awokado - Krok 2

Krok 3

Cebulę oraz papryczkę chilli pokrój w drobną kostkę. W misce wymieszaj pokrojone awokado, rukolę, cebulę, chilli oraz pokrojoną drobno kolendrę oraz oliwę. Całość wymieszaj, doprawiając do smaku.

Kanapki z łososiem i awokado - Krok 3

Krok 4

Przygotowana sałatkę nałóż na kromki pieczywa. Następnie plastry łososia nałóż na sałatkę, udekoruj listkami kolendry i podawaj.

Kanapki z łososiem i awokado - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast wędzonej ryby możesz użyć ryby świeżej – zamarynuj ją i upiecz.

2

Opinie o przepisie

  • Jolanta Gryz

    Jolanta Gryz , 26.01.2019

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Chmielewska

    Maria Chmielewska , 21.03.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapki z łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapki z łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapki z łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapki z łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapki z łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapki z łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapki z łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki z łososiem i awokadoKanapki z łososiem i awokado

Ten przepis udowadnia, że kanapki mogą być oryginalną przekąską, którą podasz nie tylko na śniadanie czy kolację. Ich podstawę stanowią kromki pieczywa pełnoziarnistego. Wybierz wersję z ziarnami słonecznika. Aby kawałki pieczywa nabrały chrupkości i wyrazistego smaku, posmaruj je margaryną wymieszaną z drobno posiekanym czosnkiem i podstawowymi przyprawami. Następnie zapiekaj je przez krótki czas w dobrze nagrzanym piekarniku. Na chrupiących kromkach chleba ułóż warstwę smacznej sałatki. Aby ją przygotować, przekrój dojrzałe awokado na pół, wydrąż z niego pestkę, a potem pokrój owoc w kostkę podobnych rozmiarów. Wymieszaj ją delikatnie z cebulą, papryczką chili, rukolą oraz drobno posiekaną kolendrą. Całość dopraw do smaku miksem ulubionych przypraw. Gotowe kanapki udekoruj listkami świeżych ziół i podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. Do dekoracji sprawdzą się również świeże kiełki, np. rzodkiewki, które charakteryzuje lekka pikantność. Szybkie przyrządzanie smacznych potraw jest możliwe, o czym przekonasz się, korzystając z naszych przepisów.