Kasza z ciecierzycą - kaszotto z pomidorami | Przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
62 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

186 osób wydrukowało

Pobierz pdf

628 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 opakowanie

200 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kaszę ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Ciecierzyce odcedź na sicie. Fix wymieszaj z wodą w miseczce.

Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Czosnek posiekaj, podsmaż wraz z suszonymi pomidorami oraz szpinakiem na patelni na rozgrzanym oleju.

Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Dodaj ciecierzyce i kaszę. Całość zalej fixem Knorr, wymieszaj i gotuj 10 min na wolnym ogniu

Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz posypać posiekanymi świeżymi ziołami (np. natka pietruszki)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowymKasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym

Kasza jęczmienna to bardzo wszechstronny składnik, którego warto używać nie tylko jako dodatku do tradycyjnego krupniku. Tym razem prezentujemy ją jako podstawę pysznego, warzywnego dania na gorąco, które doskonale sprawdzi się jako niebanalny pomysł na obiad – kasza jęczmienna z ciecierzycą w sosie pomidorowym.

Dla kogo? Kasze wracają do łask! Chcecie zobaczyć kaszę jęczmienną w nie do końca klasycznym wydaniu? Połączcie ją z ciecierzycą, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Aromatyczny czosnek doda całości temperamentu.

Na jaką okazję? Zrobienie wegetariańskiego obiadu nie wymaga studiowania wielu książek kucharskich i wielogodzinnego przeglądania blogów kulinarnych. Przepis na kaszę z ciecierzycą w sosie pomidorowym to patent na smaczny, codzienny obiad, z którym poradzi sobie każdy.

Czy wiesz, że? Najpopularniejszymi na polskich stołach odmianami kaszy jęczmiennej są pęczak oraz kasza perłowa. Dlaczego warto stawiać na pierwszy rodzaj? Jest mniej przetworzony, a ziarna podczas gotowania zachowują swój kształt i trudniej je rozgotować. Miejcie to na uwadze, przyrządzając dania jednogarnkowe i potrawy bazujące na dużej ilości gęstego sosu.

Dla urozmaicenia: Smak dania można wzbogacić listkami świeżej mięty.