Kaszotto grzybowe zapiekane w pieczarkach
łatwe
179 osób zapisało

Składniki
3 łyżki
1 sztuka
200 gramów
100 mililitrów
1 opakowanie
1 szczypta
1 szczypta
0.5 łyżeczki
10 sztuk
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku przesmaż na oliwie cebulę i pieczarki pokrojone w pół plastry. Przypraw pieprzem, solą i rozmarynem. Dodaj saszetkę Kaszotto Grzybowe i zalej ok. 250 ml wody i gotuj ok. 15 minut.

Krok 2
Gdy kaszotto będzie gotowe dodaj śmietanę.

Krok 3
Z pieczarek usuń ogonki i oczyść je. Wypełnij je przygotowanym farszem i posyp tartym parmezanem. Zapiekaj ok 15-20 minut w piekarniku w 180 stopniach.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaszotto grzybowe zapiekane w pieczarkach
Pora wykorzystać zgromadzone zapasy i poczuć klimat prawdziwego grzybobrania! Szukasz pomysłu na aromatyczne, pełne smaków danie? Śpieszymy z pomocą! Kaszotto grzybowe zapiekane w pieczarkach to obowiązkowa pozycja kulinarna dla wszystkich miłośników leśnych kapeluszy.
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które chcą, aby danie zachęcało niezapomnianym aromatem.
Na jaką okazję?
Wykorzystaj składniki ze swojej spiżarni lub lodówki i stwórz kaszotto grzybowe zapiekane w pieczarkach na rodzinny obiad!
Czy wiesz, że?
Do około XVII wieku pieczarki traktowano jako produkt luksusowy, niemal na równi z truflami. Dostęp do nich mieli tylko nieliczni – zazwyczaj arystokracja.
Dla urozmaicenia:
Kaszotto grzybowe podawaj ze startym parmezanem, który stopi się w piekarniku.






























