Kaszotto grzybowe zapiekane w pieczarkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaszotto grzybowe zapiekane w pieczarkach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
86 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 sztuka

200 gramów

100 mililitrów

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

10 sztuk

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku przesmaż na oliwie cebulę i pieczarki pokrojone w pół plastry. Przypraw pieprzem, solą i rozmarynem. Dodaj saszetkę Kaszotto Grzybowe i zalej ok. 250 ml wody i gotuj ok. 15 minut.

Kaszotto grzybowe zapiekane w pieczarkach - Krok 1

Krok 2

Gdy kaszotto będzie gotowe dodaj śmietanę.

Kaszotto grzybowe zapiekane w pieczarkach - Krok 2

Krok 3

Z pieczarek usuń ogonki i oczyść je. Wypełnij je przygotowanym farszem i posyp tartym parmezanem. Zapiekaj ok 15-20 minut w piekarniku w 180 stopniach.

Kaszotto grzybowe zapiekane w pieczarkach - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto grzybowe zapiekane w pieczarkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto grzybowe zapiekane w pieczarkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto grzybowe zapiekane w pieczarkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto grzybowe zapiekane w pieczarkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto grzybowe zapiekane w pieczarkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto grzybowe zapiekane w pieczarkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto grzybowe zapiekane w pieczarkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaszotto grzybowe zapiekane w pieczarkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto grzybowe zapiekane w pieczarkachKaszotto grzybowe zapiekane w pieczarkach

Pora wykorzystać zgromadzone zapasy i poczuć klimat prawdziwego grzybobrania! Szukasz pomysłu na aromatyczne, pełne smaków danie? Śpieszymy z pomocą! Kaszotto grzybowe zapiekane w pieczarkach to obowiązkowa pozycja kulinarna dla wszystkich miłośników leśnych kapeluszy.

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które chcą, aby danie zachęcało niezapomnianym aromatem.

Na jaką okazję?

Wykorzystaj składniki ze swojej spiżarni lub lodówki i stwórz kaszotto grzybowe zapiekane w pieczarkach na rodzinny obiad!

Czy wiesz, że?

Do około XVII wieku pieczarki traktowano jako produkt luksusowy, niemal na równi z truflami. Dostęp do nich mieli tylko nieliczni – zazwyczaj arystokracja.

Dla urozmaicenia:

Kaszotto grzybowe podawaj ze startym parmezanem, który stopi się w piekarniku.