Krupnik grzybowy z pieczonymi klopsikami
łatwe
206 osób zapisało

Składniki
1 litr
200 gramów
5 sztuk
2 sztuki
0.5 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
50 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso połącz z bułką tartą i połową posiekanego koperku. Dopraw do smaku. Uformuj małe klopsiki wielkości orzecha laskowego, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz w piekarniku – 180 st. 5 minut.

Krok 2
Cebulę pokrój w kostkę, włoszczyznę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę oraz warzywa. Następnie wlej bulion, dodaj pokruszone grzyby i doprowadź zupę do wrzenia.

Krok 3
Ziemniaki obierz i pokrój w centymetrowej grubości kostkę. Zawartość opakowania Knorr wsyp do garnka, zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut.

Krok 4
5 minut przed końcem czasu dodaj ziemniaki, gotuj do momentu gdy będą miękkie.

Krok 5
Na koniec do zupy dodaj upieczone klopsiki oraz pokrojony koperek. Zupę zapraw śmietaną, dopraw do smaku i podawaj.


Dobra rada:
Świeże chrupiące pieczywo będzie fantastycznym dodatkiem do tej aromatycznej zupy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krupnik grzybowy z pieczonymi klopsikami
Z połączenia dwóch klasycznych zup, czyli krupniku i grzybowej, może powstać coś zupełnie nieoczywistego – grzybowy krupnik z klopsikami! Ciekawi Cię takie zestawienie? Jeśli tak, to nie zwlekaj i przygotuj przepis już dziś.
Dla kogo?
Krupnik grzybowy z pieczonymi klopsikami to coś dla lubiących dania nieskomplikowane i przyrządzane w mniej niż 40 minut.
Na jaką okazję?
Krupnik grzybowy z pieczonymi klopsikami jest znakomitą, rozgrzewającą propozycją na obiad.
Czy wiesz, że?
Kaszotto grzybowe Knorr charakteryzuje się delikatnym smakiem warzyw, który został przełamany wyrazistym akcentem aromatycznych ziół.
Dla urozmaicenia
Chrupiące, złociste grzanki świetnie sprawdzą się jako dodatek do tego typu zupy.