Kaszotto z burakiem i fetą – z kaszą pęczak: wege | Przepisy.pl pixel

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

83

heart
508 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

872 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1547 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki dokładnie umyj. Dwa skrop olejem, zwiń szczelnie w folię aluminiową i piecz w temperaturze 190 stopni przez 40-50 minut. Po tym czasie sprawdź wykałaczką czy są miękkie. Jeśli nie to piecz przez kolejne 15 minut. Gdy będą miękkie odstaw je do ostudzenia.

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - Krok 1

Krok 2

Pozostałe buraki obierz i wyciśnij sok za pomocą sokowirówki.

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - Krok 2

Krok 3

Kaszę pęczak ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr. Jak będzie miękka odcedź i odstaw.

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - Krok 3

Krok 4

Upieczone buraki obierz i pokrój w kostkę.

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - Krok 4

Krok 5

Natkę pietruszki posiekaj, ser feta rozkrusz w palach i włóż do oddzielnej miseczki. Cebulę, czosnek oraz imbir obierz i pokrój drobno. Smaż na dużej patelni, jak będą rumiane dodaj kaszę.

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - Krok 5

Krok 6

Wlej sok z buraka, dodaj pokrojone buraki, przyprawę grecką Knorr i całość gotuj aż lekko zgęstnieje. Przełóż na talerz i podawaj z serem feta i natką pietruszki.

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do potrawy świetnie pasują jeszcze takie przyprawy jak kminek czy ziarna kolendry. Kaszotto podawaj dodatkowo posypane prażonymi pestkami lub orzechami, np. pestkami słonecznika, dyni lub migdałami.

5

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Kucharska

    Katarzyna Kucharska , 15.03.2021

    krok 5 i 6 jest taki sam, nie jest napisane kiedy dodać sok z buraków. danie dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • TEST Dawid

    TEST Dawid , 13.12.2016

    super :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Petru

    Ryszard Petru , 11.12.2016

    mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lechoslawa Tomczak

    Lechoslawa Tomczak , 11.12.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem fetaKaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta

Kaszotto jest niezbitym dowodem na to, że swojskie, dobrze znane produkty są w stanie zamienić się w efektowną potrawę. Dzięki niej można zabłysnąć! Buraki i kasza pęczak do tej pory nie kojarzyły się ze zbyt wykwintnymi specjałami? Sprawdźcie, jak w prosty sposób odmienić ich reputację.

Dla kogo? W sam raz dla osób, które podczas przygotowywania posiłków nie chcą ograniczać się wyłącznie do wrzucenia wszystkich składników do jednego garnka i czekania, aż będą gotowe. Dzięki kaszotto poznacie manewry kulinarne, które pierwszorzędnie wzbogacą menu i rozwiną Wasze umiejętności.

Na jaką okazję? Kaszotto z pieczonym burakiem pasuje idealnie na obiad i kolację.

Czy wiesz, że? Zanim zaczniecie obierać buraki, zaopatrzcie się w jednorazowe rękawiczki. Inaczej usunięcie buraczanego barwnika z dłoni może być problematyczne.

Dla urozmaicenia: W przepisie uwzględnijcie jarmuż. Jego głęboki, zielony kolor będzie wspaniale kontrastować z burakami.