
Składniki
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżka
1 łyżka
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jeśli mamy twaróg z wiaderka (gładki) to mieszamy go z jajkiem i cukrem waniliowym (jeśli robimy na słodko) i solą. Gdy mamy twaróg nie przetworzony, to musimy go rozgnieść praską do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa, następnie dodać jajko i cukier waniliowy (jeśli robimy na słodko), sól i dokładnie wymieszać.
Krok 2
Masę przekładamy na drewniany blat (stół lub stolnica) posypany mąką pszenną.
Krok 3
Na masę przesiewamy resztę mąk i zagniatamy na jednolite ciasto ( soczyste twarogi mogą potrzebować 1- 2 łyżki mąki pszennej więcej)
Krok 4
Z powstałego ciasta formujemy wałek i rozpłaszczamy go delikatnie ręką lub nożem. Kroimy kawałki.
Krok 5
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Do gotującej się wody wrzucamy leniwe i gotujemy 30 sekund po wypłynięciu na powierzchnię.
Krok 6
Wyłowić łyżką cedzakową i podawać z ulubionymi dodatkami
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej