Kluski leniwe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski leniwe

Autor: Natalia Waldowska

ratingratingratingratingrating

10

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeśli mamy twaróg z wiaderka (gładki) to mieszamy go z jajkiem i cukrem waniliowym (jeśli robimy na słodko) i solą. Gdy mamy twaróg nie przetworzony, to musimy go rozgnieść praską do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa, następnie dodać jajko i cukier waniliowy (jeśli robimy na słodko), sól i dokładnie wymieszać.

Krok 2

Masę przekładamy na drewniany blat (stół lub stolnica) posypany mąką pszenną.

Krok 3

Na masę przesiewamy resztę mąk i zagniatamy na jednolite ciasto ( soczyste twarogi mogą potrzebować 1- 2 łyżki mąki pszennej więcej)

Krok 4

Z powstałego ciasta formujemy wałek i rozpłaszczamy go delikatnie ręką lub nożem. Kroimy kawałki.

Krok 5

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Do gotującej się wody wrzucamy leniwe i gotujemy 30 sekund po wypłynięciu na powierzchnię.

Krok 6

Wyłowić łyżką cedzakową i podawać z ulubionymi dodatkami

Tagi:LENIWE
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski leniwe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pierogi leniwe
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej