Koktajl z jarmużu i banana
z nasionami chia
łatwe
246 osób zapisało

Składniki
4 szklanki
4 sztuki
8 garść
6 łyżek
2 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Dodaj do naczynia mieszającego kefir, banany, jarmuż, nasiona chia i sos sałatkowy Truskawkowy z chili Knorr.

Krok 2
Całość zblenduj lub zmiksuj na gładką masę.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, witamin: A, C, B2, B6, B12 i kwasu foliowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Truskawkowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Koktajl z jarmużu i banana
Koktajl mleczny z bananem, jarmużem i chia poleca się na smakowite drugie śniadanie! Napoje z przetworów mlecznych z różnorodnymi dodatkami cieszą się bardzo dużą popularnością. Dlaczego? Mleczne koktajle nie tylko znakomicie smakują i wyglądają, ale też doskonale sycą, zapewniając witalność i energię.
Dla kogo? Koktajl stanowi idealne rozwiązanie dla wielbicieli zdrowego trybu życia i kulinarnych nowinek. Śmiało miksuj mleko z pożywnym bananem, odżywczym jarmużem oraz niezastąpionymi nasionami chia.
Na zdrowie! Mleczny koktajl z owocami i warzywami to prawdziwa kopalnia witamin! Jego wypicie dostarczy nam 95% dziennego zapotrzebowania na witaminę A (czyli 759,2 µg ) oraz aż 139% na witaminę C (czyli 111,3 mg). Dzięki temu będziemy lepiej chronić nasz organizm tzn. wspomożemy układ odpornościowy, a także zadbamy o zdrowie skóry.
Czy wiesz, że? Chia to nasiona rośliny zwanej szałwią hiszpańską. Co ciekawe, pochodzi ona nie z Kraju Basków, ale z Meksyku oraz Gwatemali. Nasiona chia są cenione na całym świecie za swoje odżywcze właściwości. Zawierają nawet do 2 razy więcej błonnika niż otręby, dlatego należy pamiętać, aby nie jeść ich więcej niż 15 g dziennie (3 łyżeczki) a ich spożyciu towarzyszyło dużo płynów. Warto włączyć je do swojego menu.