Krem pomidorowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

528 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

347 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

4 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku na oliwie przesmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj pomidory, bazylię (pozostaw kilka listków do dekoracji) oraz szklankę wody, całość zagotuj.

Krok 2

Dopraw kostką rosołową i gotuj 15 minut. Pod koniec dodaj śmietanę (pozostaw odrobinę do dekoracji) i zmiksuj na gładki krem.

Krok 3

Pieczywo przekrój wzdłuż na pół i posmaruj margaryną, opiecz chwilę. Następnie posyp serem i ułóż plastry szynki.

Krok 4

Kanapki zapiecz w piekarniku, aby były chrupiące. Gotową zupę udekoruj śmietaną i listkami bazylii - podawaj z przygotowanymi kanapkami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do zupy ½ posiekanej papryczki chilli.

2

Opinie o przepisie

  • Ola Nowobilska

    Ola Nowobilska

    szybko I bardzo smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Materna

    Piotr Materna

    rewelacja bardzo polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem pomidorowyKrem pomidorowy

Zupa pomidorowa podawana jest w wielu wariantach: z ryżem, z makaronem lub bez dodatków. Jeśli chcesz zaserwować ją w bardziej wykwintnej formie, przygotuj krem pomidorowy, który jest gęsty i aksamitny, pachnący bazylią oraz czosnkiem. Świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie na obiad, a także jako dodatek do ciepłej kanapki. Przygotowuje się go bardzo szybko – wystarczy lekko podsmażyć czosnek z cebulą, a następnie wlać do garnka pomidory z puszki. Mogą być całe lub w kawałkach. Najlepsze będą bez skórki, czyli pelati, a w sezonie sprawdzą się również sparzone i obrane świeże warzywa (wybierz mięsiste gatunki). Dodaj wodę, bulion drobiowy i gotuj kilkanaście minut, po czym dolej kwaśną śmietanę, wcześniej zahartowaną gorącym wywarem. Zmiksuj zupę na krem. Przygotuj ciepłe kanapki z bagietek albo innych bułek, opiekając je z żółtym serem i szynką parmeńską lub szwarcwaldzką do momentu, aż staną się chrupiące. Krem pomidorowy podawaj z kleksem śmietany i kanapką. To doskonały zestaw na szybki obiad albo drugie śniadanie. Ugotuj i spróbuj!