
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
400 gramów
2 łyżki
4 łyżki
3 listków
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij w garnku na rozgrzanej oliwie.

Krok 2
Następnie dodaj pomidory z puszki oraz bulion warzywny. Całość zagotuj.

Krok 3
Zmniejsz ogień, dodaj kostkę rosołową i gotuj 10 minut. Po tym czasie zupę zmiksuj na gładko i dopraw do smaku jeśli uważasz, że jest taka potrzeba.

Krok 4
Krem z pomidorów nalej do talerzy. Wierzch kremu udekoruj śmietaną tworząc uśmiechniętą buźkę oraz listkiem bazylii.


Dobra rada:
Do dekoracji kremu z pomidorów zamiast śmietany możesz użyć naturalnego jogurtu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa krem z pomidorów
Pomidorowy krem ze śmietaną to sprawdzony sposób na wyśmienitą zupę. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste. Spokojnie! Z tym przepisem poradzą sobie nawet najwięksi amatorzy! Sprawdź, jak łatwe jest przygotowanie pomidorowego kremu.
Dla kogo?
Dla miłośników nieskomplikowanych rozwiązań! Nie wierzysz? Przekonaj się! Na początek pokrój w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją na rozgrzanej w garnku oliwie. Do warzywa przelej bulion oraz pomidory z puszki wraz z sokiem. Smak dania podkreślisz, dodając do niego kostkę rosołową. Kiedy wszystkie składniki się ugotują, zmiksuj je na gładki krem. Voilà – gotowe! Krem z pomidorów podano do stołu.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Zawsze jest dobra pora, aby spróbować zupy kremu z pomidorów.
Czy wiesz, że?
Zupa krem z pomidorów, także taka z puszki, nie musi kojarzyć się z tym, co nudne! Wierzch pomidorowego kremu udekoruj kwaśną śmietaną i listkiem bazylii. Jako dodatek wykorzystaj groszek ptysiowy lub mini grzanki. Te drugie przygotujesz, zapiekając kawałki pieczywa (mogą być czerstwe) w piekarniku. Wcześniej skrop je oliwą i ewentualnie posyp ulubionymi przyprawami. Możesz też natrzeć je czosnkiem. Jedno jest pewnie – to danie ma swój niepowtarzalny charakter!
Dla urozmaicenia:
Dla urozmaicenia smaku możesz dodatkowo doprawić krem z pomidorów. Użyj szczypty cynamonu, który podkreśli naturalną słodycz warzyw, jednocześnie nie przytłaczając całości. Fani pikantnych zup mogą polubić wersję z papryczką chili lub niewielką ilością sosu tabasco. Natomiast ci, którzy gustują w potrawach z orientalną nutą – z posiekanymi listkami kolendry.