
Składniki
1 opakowanie
500 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
200 mililitrów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Pokrój drobno cebulę. Podsmaż cebulę na 1 łyżce oliwy aż zmięknie. Dodaj śmietanę, żeby przygotować biały sos i doprowadź do wrzenia. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

Krok 2
Pokrój oliwki. Pokrój łososia w paski, mniej więcej wielkości rurek cannelloni. Zawiń każdy kawałek łososia w liść szpinaku i umieść go w rurce cannelloni.

Krok 3
Podsmaż czosnek na 1 łyżce stołowej rozgrzanej oliwy aż zmięknie. Dodaj oliwki i gotuj przez 2 min. Dodaj 250 ml wody i Naturalnie smaczne - Lasagne. Poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez 8 min.

Krok 4
Dodaj rurki makaronu do sosu i gotuj przez 10 min.

Krok 5
Rozprowadź biały sos na dnie żaroodpornego naczynia. Umieść rurki makaronu w naczyniu. Polej je czerwonym sosem i resztą białego.

Krok 6
Posyp je tartą mozzarellą i piecz przez około 25 min. Podawaj udekorowane świeżymi liśćmi bazylii.


Dobra rada:
Możesz też przyrządzić doskonałą, kremową, wegetariańską wersję, wypełniając cannellonni pokrojonym szpinakiem i serem ricotta.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cannelloni z łososiem
Nadziewając makaronowe rurki łososiem oraz szpinakiem, przyrządzisz pyszny wykwintny obiad dla kilku osób. Rozpocznij od przygotowania dwóch sosów: białego i czerwonego. Do pierwszego z nich potrzebna będzie drobno pokrojona cebula, zeszklona na rozgrzanej oliwie. Dolej do niej śmietanę, dokładnie wymieszaj i zagotuj, po czym dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bazą do czerwonego sosu jest błyskawiczny produkt w proszku przeznaczony do lasagne, połączony z podsmażonym czosnkiem oraz posiekanymi oliwkami. Łososia pokrój w paski i każdy z nich owijaj listkiem szpinaku – pamiętaj, aby wcześniej je umyć i pozbawić łodyżek. Kawałki ryby umieść w rurkach makaronu i całość gotuj do miękkości w pomidorowym sosie. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź biały sos śmietanowy, a następnie umieść na nim nadziewane canelloni. Polej je pozostałymi sosami, posyp startą mozzarellą i piecz do momentu, aż ser się rozpuści. Przed podaniem udekoruj danie świeżą bazylią. Zapisz nasz przepis na canelloni z łososiem.


































