Krewetki czosnkowe w cieście francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki czosnkowe w cieście francuskim

Autor: Ptak86

ratingratingratingratingrating

1

12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

14 sztuk

1 opakowanie

3 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Roztapiamy masło na delikatnym ogniu. Dodajemy do niego wyciśnięty czosnek i chwilkę podgrzewamy (nie zeszklić). Oczyszczone krewetki zalewamy wcześniej przygotowanym masłem. Z ciasta francuskiego wydzielamy 4 prostokąty (2 większe 2 mniejsze). Na mniejszych kładziemy krewetki i polewamy masłem które zostało (zostawiamy odrobinę), wiekrzym przykrywamy i skleiamy na bokach. Blasze do pieczenia pokrywamy pergaminem. Pergamin smarujemy masłem z czosnkiem i układamy prostokąty z krewetkami. Roztrzepanym jajkiem smarujemy nasze prostokąty i wkładamy je do dopiero co rozpalonego piekarnika na 200 stopni C.

Krok 2

Pomidory wlewamy do garnuszka po maśle i podgrzewamy. Dodajemy troszkę Mini kostki Czosnek Knorr, oregano, bazylie, sól, pieprz. Gdy woda z pomidorów lekko się wygotuje odstawiamy.

Krok 3

Prostokąty wyciągamy z piekarnika gdy zrumienią się z góry. Podajemy z podgrzanymi pomidorkami. Smacznego !!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki czosnkowe w cieście francuskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki czosnkowe w cieście francuskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki czosnkowe w cieście francuskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki czosnkowe w cieście francuskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki czosnkowe w cieście francuskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki czosnkowe w cieście francuskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki czosnkowe w cieście francuskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki czosnkowe w cieście francuskim  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej