Kruche pierożki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 szklanki

2 sztuki

2 łyżki

5 dekagramów

2 łyżki

5 sztuk

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnicę przesiewamy 4 szklanki mąki. Dodajemy pokruszone drożdże. Następnie dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Mieszamy ręką.

Krok 2

Dodajemy kostkę pokrojonej Kasi. Siekamy dużym nożem. Wbijamy 2 jajka i dokładamy 2 łyżki śmietany. Wyrabiamy ciasto.

Krok 3

Formujemy kulę. Owijamy ją w ściereczkę lnianą i wkładamy do miski z ciepłą wodą. Zostawiamy ciasto do momentu kiedy wypłynie na wierzch.

Krok 4

Następnie rozwałkowujemy ciasto jak na pierogi.

Krok 5

Wycinamy kółka za pomocą szklanki.

Krok 6

Nakładamy kawałki obranych jabłek i dajemy 2 rodzynki.

Krok 7

Zaklejamy jak pieroga.

Krok 8

Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 9

Pieczemy ok. 15-20 min. w 190 stopniach. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej