Pieczone pierogi z jagnięciną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone pierogi z jagnięciną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
102 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

150 gramów

0.5 pęczka

1 sztuka

3 łyżki

2 opakowania

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz posiekany czosnek. Po usmażeniu odstaw do wystygnięcia.

Krok 2

Mięso mielone wymieszaj z cebulą, czosnkiem i posiekaną miętą.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z wodą i dodaj do mięsa. Wyrób dokładnie masę.

Krok 4

Rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką wytnij okrągłe placki na pierogi. Nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.

Krok 5

Gotowe układaj na blaszce z piekarnika wyłożonej pergaminem. Posmaruj pierożki roztrzepanym jajkiem i piecz w temperaturze 180 °C przez 20-25 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone pierogi z jagnięciną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone pierogi z jagnięciną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone pierogi z jagnięciną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone pierogi z jagnięciną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone pierogi z jagnięciną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone pierogi z jagnięciną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone pierogi z jagnięciną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone pierogi z jagnięciną  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej