Pierogi z mięsem

Autor: anemone_ anemone_

ratingratingratingratingrating

4

17 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

20 dekagramów

125 mililitrów

50 dekagramów

40 dekagramów

1 szczypta

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, wodę, sól i zagniatamy ciasto.

Krok 2

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Dodajemy mielone mięso, podsmażamy. Dodajemy Bulionetkę Bulion wołowy Knorr.

Krok 3

Pieczarki oczyszczamy, kroimy, dusimy na małej ilości oliwy do odparowania płynu. Następnie pieczarki mieszamy z mięsem i mielimy.

Krok 4

Ciasto rozwałokowujemy, wycinamy szklanką krążki. Na środek każdego krążka nakładamy farsz. Brzegi krążków sklejamy formując pierożki.

Krok 5

Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy ok. 4 min. od wypłynięcia.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z mięsemPierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to danie, które pochodzi z Kresów Wschodnich. Od lat w Polsce jest bardzo popularne. W lepienie pierogów możesz zaangażować całą rodzinę – nie dość, że skróci to czas ich przygotowania, to prawdopodobnie okaże się też świetną zabawą dla bliskich. Zlepione brzegi można wywijać lub ozdabiać na różne sposoby, wedle tego, co podpowiada wyobraźnia. Ciasto powinno być sprężyste i elastyczne – zbyt długo ugniatane sprawi, że zrobi się twarde, a po ugotowaniu nie będzie już tak smaczne. Farsz natomiast powinien być zwarty, a wszystkie jego składniki posiekane na drobne kawałki i dokładnie wymieszane. Do mięsa mielonego, które jest podstawą nadzienia, dodaj cebulę i pieczarki – farsz będzie miał wtedy wyrazisty, intensywny smak. Dodatek przypraw nada wspaniałego aromatu i wydobędzie z nadzienia to, co najlepsze. Jeśli farsz będzie składał się wyłącznie z mięsa, możesz dodać ostrą paprykę, która zastąpi dodatki, takie jak np. cebula. Jeśli lubisz czosnek, możesz dorzucić go do mięsa, uprzednio drobno siekając lub zgniatając praską. Podczas faszerowania pierogów zadbaj o to, by brzegi były dokładnie i mocno sklejone – inaczej cały farsz wypłynie podczas gotowania. Podawaj je z sosem, okraszone zeszkloną cebulką lub posypane szczypiorkiem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.