
Składniki
125 mililitrów
1 sztuka
1 szczypta
40 dekagramów
20 dekagramów
1 sztuka
50 dekagramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, wodę, sól i zagniatamy ciasto.
Krok 2
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Dodajemy mielone mięso, podsmażamy. Dodajemy Bulionetkę Bulion wołowy Knorr.
Krok 3
Pieczarki oczyszczamy, kroimy, dusimy na małej ilości oliwy do odparowania płynu. Następnie pieczarki mieszamy z mięsem i mielimy.
Krok 4
Ciasto rozwałokowujemy, wycinamy szklanką krążki. Na środek każdego krążka nakładamy farsz. Brzegi krążków sklejamy formując pierożki.
Krok 5
Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy ok. 4 min. od wypłynięcia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem to danie, które pochodzi z Kresów Wschodnich. Od lat w Polsce jest bardzo popularne. W lepienie pierogów możesz zaangażować całą rodzinę – nie dość, że skróci to czas ich przygotowania, to prawdopodobnie okaże się też świetną zabawą dla bliskich. Zlepione brzegi można wywijać lub ozdabiać na różne sposoby, wedle tego, co podpowiada wyobraźnia. Ciasto powinno być sprężyste i elastyczne – zbyt długo ugniatane sprawi, że zrobi się twarde, a po ugotowaniu nie będzie już tak smaczne. Farsz natomiast powinien być zwarty, a wszystkie jego składniki posiekane na drobne kawałki i dokładnie wymieszane. Do mięsa mielonego, które jest podstawą nadzienia, dodaj cebulę i pieczarki – farsz będzie miał wtedy wyrazisty, intensywny smak. Dodatek przypraw nada wspaniałego aromatu i wydobędzie z nadzienia to, co najlepsze. Jeśli farsz będzie składał się wyłącznie z mięsa, możesz dodać ostrą paprykę, która zastąpi dodatki, takie jak np. cebula. Jeśli lubisz czosnek, możesz dorzucić go do mięsa, uprzednio drobno siekając lub zgniatając praską. Podczas faszerowania pierogów zadbaj o to, by brzegi były dokładnie i mocno sklejone – inaczej cały farsz wypłynie podczas gotowania. Podawaj je z sosem, okraszone zeszkloną cebulką lub posypane szczypiorkiem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
































