
Składniki
1 sztuka
400 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
3 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
5 łyżek
5 listki
500 gramów
750 gramów
12 sztuk
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 175 °C. Cebulę i czosnek posiekaj, a paprykę pokrój w kostkę. Podsmaż w szerokim rondlu i dodaj mięso mielone. Smaż kilka minut, mieszając często.
Krok 2
Pomidory pokrój w kostkę i wraz z pastą pomidorową dodaj do mięsa. Dopraw Tymiankiem Knorr oraz kostką wołową Knorr i całość duś ok. 15 minut.
Krok 3
Umyj i osusz szpinak i podsmaż na drugiej patelni z odrobiną oliwy.
Krok 4
W naczyniu żaroodpornym układaj płaskie warstwy ciepłego sosu oraz płatków makaronu. Przełóż makaron z mięsem trzykrotnie, aż do wyczerpania składników.
Krok 5
Na wierzchu ułóż szpinak i porwany ser. Całość zakryj folią aluminiową i piecz przez 40 minut. Podawaj ze świeżymi listkami bazylii.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne
Lasagne to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej. Płaty makaronu przełożone mięsem mielonym i sosem pomidorowym to danie, o którym warto czasem sobie przypomnieć i podać na obiad. Rodzina będzie zachwycona, a prośby o dokładkę gwarantowane!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy uwielbiają lasagne, jak i dla tych, którzy jeszcze jej nie próbowali. To danie każdemu posmakuje!
Na jaką okazję?
To świetny pomysł zarówno na codzienny, jak i uroczysty obiad. Bo zawsze jest okazja na coś dobrego!
Czy wiesz, że?
Nazwą lasagne określa się prostokątne płaty makaronu, jak i potrawę na bazie tego makaronu. Danie wywodzi się z kuchni włoskiej.
Dla urozmaicenia:
Potrawę możesz też posypać parmezanem.