Lasagne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
137 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

3 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

5 łyżek

5 listki

500 gramów

750 gramów

12 sztuk

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 175 °C. Cebulę i czosnek posiekaj, a paprykę pokrój w kostkę. Podsmaż w szerokim rondlu i dodaj mięso mielone. Smaż kilka minut, mieszając często.

Krok 2

Pomidory pokrój w kostkę i wraz z pastą pomidorową dodaj do mięsa. Dopraw Tymiankiem Knorr oraz kostką wołową Knorr i całość duś ok. 15 minut.

Krok 3

Umyj i osusz szpinak i podsmaż na drugiej patelni z odrobiną oliwy.

Krok 4

W naczyniu żaroodpornym układaj płaskie warstwy ciepłego sosu oraz płatków makaronu. Przełóż makaron z mięsem trzykrotnie, aż do wyczerpania składników.

Krok 5

Na wierzchu ułóż szpinak i porwany ser. Całość zakryj folią aluminiową i piecz przez 40 minut. Podawaj ze świeżymi listkami bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - LasagneLasagne

Lasagne to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej. Płaty makaronu przełożone mięsem mielonym i sosem pomidorowym to danie, o którym warto czasem sobie przypomnieć i podać na obiad. Rodzina będzie zachwycona, a prośby o dokładkę gwarantowane!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy uwielbiają lasagne, jak i dla tych, którzy jeszcze jej nie próbowali. To danie każdemu posmakuje!

Na jaką okazję?

To świetny pomysł zarówno na codzienny, jak i uroczysty obiad. Bo zawsze jest okazja na coś dobrego!

Czy wiesz, że?

Nazwą lasagne określa się prostokątne płaty makaronu, jak i potrawę na bazie tego makaronu. Danie wywodzi się z kuchni włoskiej.

Dla urozmaicenia: 

Potrawę możesz też posypać parmezanem.