Lasagne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
135 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

3 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

5 łyżek

5 listki

500 gramów

750 gramów

12 sztuk

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 175 °C. Cebulę i czosnek posiekaj, a paprykę pokrój w kostkę. Podsmaż w szerokim rondlu i dodaj mięso mielone. Smaż kilka minut, mieszając często.

Krok 2

Pomidory pokrój w kostkę i wraz z pastą pomidorową dodaj do mięsa. Dopraw Tymiankiem Knorr oraz kostką wołową Knorr i całość duś ok. 15 minut.

Krok 3

Umyj i osusz szpinak i podsmaż na drugiej patelni z odrobiną oliwy.

Krok 4

W naczyniu żaroodpornym układaj płaskie warstwy ciepłego sosu oraz płatków makaronu. Przełóż makaron z mięsem trzykrotnie, aż do wyczerpania składników.

Krok 5

Na wierzchu ułóż szpinak i porwany ser. Całość zakryj folią aluminiową i piecz przez 40 minut. Podawaj ze świeżymi listkami bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - LasagneLasagne

Lasagne to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej. Płaty makaronu przełożone mięsem mielonym i sosem pomidorowym to danie, o którym warto czasem sobie przypomnieć i podać na obiad. Rodzina będzie zachwycona, a prośby o dokładkę gwarantowane!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy uwielbiają lasagne, jak i dla tych, którzy jeszcze jej nie próbowali. To danie każdemu posmakuje!

Na jaką okazję?

To świetny pomysł zarówno na codzienny, jak i uroczysty obiad. Bo zawsze jest okazja na coś dobrego!

Czy wiesz, że?

Nazwą lasagne określa się prostokątne płaty makaronu, jak i potrawę na bazie tego makaronu. Danie wywodzi się z kuchni włoskiej.

Dla urozmaicenia: 

Potrawę możesz też posypać parmezanem.