Leczo z cukinią i kiełbasą - przepis z papryką | Przepisy.pl pixel

Leczo z cukinią i kiełbasą

à la ratatouille

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
347 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

241 osób wydrukowało

Pobierz pdf

308 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

5 sztuk

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj, oczyść i pokrój w kostkę.

Leczo z cukinią i kiełbasą - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w półplastry kiełbasę, a następnie podsmaż pozostałe warzywa.

Leczo z cukinią i kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Fix wymieszaj z 300 ml wody i dodaj do pozostałych składników. Całość duś przez około 10 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.

Leczo z cukinią i kiełbasą - Krok 3

Krok 4

Gotowe leczo podawaj w wydrążonych bułeczkach. Dla lepszego efektu do gotowej już potrawy dodaj 100 ml, czyli około 3-4 łyżek Ketchupu Hellmann's Pikantnego.

Leczo z cukinią i kiełbasą - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Krystyna Maciejewska

    Krystyna Maciejewska , 08.09.2015

    jeszcze nie zjedzone

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo z cukinią i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo z cukinią i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo z cukinią i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo z cukinią i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo z cukinią i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo z cukinią i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo z cukinią i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo z cukinią i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo z cukinią i kiełbasąLeczo z cukinią i kiełbasą

Leczo z dużą ilością warzyw i pikantną wędzoną kiełbasą przypadnie do gustu zarówno osobom lubiącym gulasze, jak i miłośnikom ratatouille. Przygotowuje się je dość szybko i można zaserwować je w efektowny sposób. Pokrojoną kiełbasę podsmaż razem z warzywami – papryką, cukinią, bakłażanem i cebulą. Następnie dodaj przyprawy oraz wodę. Duś przez chwilę wszystkie składniki, ewentualnie wyostrzając ich smak dodatkiem pikantnego ketchupu. Wzbogacą go też zioła. Wykorzystaj do przyprawienia potrawy natkę pietruszki, kolendrę, tymianek, oregano lub kmin rzymski. Leczo z kiełbasą à la ratatouille serwuj w wydrążonych bułkach. Ozdób je natką pietruszki i pomidorkami koktajlowymi. Będzie również wyśmienite, jeśli podasz je z kluskami śląskimi lub kopytkami gnocchi. Mięsno-warzywne danie doskonale komponuje się też z makaronem. W takiej wersji możesz podać je na obiad lub ciepłą kolację. Posyp całość startym serem żółtym lub mozzarellą. Przyrządź leczo nawiązujące do kuchni prowansalskiej. Pomoże Ci w tym podany tu przepis.