Magdalenka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

6 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

1 łyżeczka

0.75 szklanki

3 łyżeczki

1 szklanka

masa sernikowa:

60 dekagramów

30 dekagramów

1 łyżka

4 sztuki

15 dekagramów

1 łyżeczka

placek kokosowy:

6 sztuk

10 dekagramów

1 łyżeczka

25 dekagramów

1 łyżka

masa orzechowa:

1 szklanka

25 dekagramów

0.5 szklanki

1.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt ciemny: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.

Krok 2

Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać.

Krok 3

Wylać na formę do pieczenia.

Krok 4

Piec w temperaturze 160-180 stopni C około 30-40 minut.

Krok 5

Masa sernikowa: Kasię utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku i ser z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 6

Ubić białka na sztywną pianę.

Krok 7

Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać.

Krok 8

Upiec.

Krok 9

Placek kokosowy: Białka ubić z dodatkiem cukru.

Krok 10

Dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i bułkę tartą.

Krok 11

Delikatnie wymieszać.

Krok 12

Piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku.

Krok 13

Masa orzechowa: Mleko zagotować, dodać orzechy, dokładnie wymieszać.

Krok 14

Przestudzić.

Krok 15

Kasię utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzone orzechy.

Krok 16

Przekładamy według schematu: biszkopt ciemny, część masy orzechowej, sernik, część masy orzechowej, placek kokosowy. Wierzch cienko posmarować masą orzechową i oprószyć (przez sitko) kakao.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Magdalenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Magdalenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Magdalenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Magdalenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Magdalenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Magdalenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Magdalenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MagdalenkaMagdalenka

Warstwowe ciasto, łączące w sobie różne smaki i tekstury. Znajdziesz tu kakao, kokos, orzechy, ser – stanowi więc dobre rozwiązanie dla tych, którzy lubią wyraziste, słodkie wypieki. Jego zaletą jest także to, że smak możesz dopasować do swoich upodobań, dobierając ulubiony gatunek orzechów: to czy użyjesz laskowych, włoskich, macadamia lub brazylijskich, zależy tylko od Ciebie – odpowiednie będą każde. Możesz spróbować także wersji z migdałami. Przyrządzenie ciasta przebiega wieloetapowo – należy osobno upiec biszkopt, sernik oraz warstwę kokosową, przygotowując w międzyczasie masę orzechową. Warto więc uzbroić się w cierpliwość – smak Magdalenki wynagrodzi czas i pracę, którą trzeba włożyć w jej przygotowanie. Ciasto dobrze sprawdzi się jako podwieczorek, deser i dodatek do kawy. Ma dość zwartą konsystencję, dzięki której nadaje się na pikniki, przyjęcia ogrodowe, a także wszelkie inne okazje. Lista składników jest długa, zanim zabierzesz się za pieczenie, koniecznie sprawdź, czy masz je wszystkie w swojej kuchni!