Magdalenka

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

6 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

1 łyżeczka

0.75 szklanki

3 łyżeczki

1 szklanka

masa sernikowa:

60 dekagramów

30 dekagramów

1 łyżka

4 sztuki

1 łyżeczka

placek kokosowy:

6 sztuk

10 dekagramów

1 łyżeczka

25 dekagramów

1 łyżka

masa orzechowa:

1 szklanka

25 dekagramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt ciemny: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.

Krok 2

Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać.

Krok 3

Wylać na formę do pieczenia.

Krok 4

Piec w temperaturze 160-180 stopni C około 30-40 minut.

Krok 5

Masa sernikowa: Kasię utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku i ser z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 6

Ubić białka na sztywną pianę.

Krok 7

Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać.

Krok 8

Upiec.

Krok 9

Placek kokosowy: Białka ubić z dodatkiem cukru.

Krok 10

Dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i bułkę tartą.

Krok 11

Delikatnie wymieszać.

Krok 12

Piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku.

Krok 13

Masa orzechowa: Mleko zagotować, dodać orzechy, dokładnie wymieszać.

Krok 14

Przestudzić.

Krok 15

Kasię utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzone orzechy.

Krok 16

Przekładamy według schematu: biszkopt ciemny, część masy orzechowej, sernik, część masy orzechowej, placek kokosowy. Wierzch cienko posmarować masą orzechową i oprószyć (przez sitko) kakao.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Magdalenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Magdalenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Magdalenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Magdalenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Magdalenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Magdalenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Magdalenka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MagdalenkaMagdalenka

Warstwowe ciasto, łączące w sobie różne smaki i tekstury. Znajdziesz tu kakao, kokos, orzechy, ser – stanowi więc dobre rozwiązanie dla tych, którzy lubią wyraziste, słodkie wypieki. Jego zaletą jest także to, że smak możesz dopasować do swoich upodobań, dobierając ulubiony gatunek orzechów: to czy użyjesz laskowych, włoskich, macadamia lub brazylijskich, zależy tylko od Ciebie – odpowiednie będą każde. Możesz spróbować także wersji z migdałami. Przyrządzenie ciasta przebiega wieloetapowo – należy osobno upiec biszkopt, sernik oraz warstwę kokosową, przygotowując w międzyczasie masę orzechową. Warto więc uzbroić się w cierpliwość – smak Magdalenki wynagrodzi czas i pracę, którą trzeba włożyć w jej przygotowanie. Ciasto dobrze sprawdzi się jako podwieczorek, deser i dodatek do kawy. Ma dość zwartą konsystencję, dzięki której nadaje się na pikniki, przyjęcia ogrodowe, a także wszelkie inne okazje. Lista składników jest długa, zanim zabierzesz się za pieczenie, koniecznie sprawdź, czy masz je wszystkie w swojej kuchni!