Mięciutki drożdżowiec z kruszonką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

85

53 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

150 gramów

500 mililitrów

6 sztuk

200 gramów

100 gramów

50 mililitrów

1 łyżeczka

1 opakowanie

kruszonka:

80 gramów

50 gramów

50 gramów

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki, dodaj ciepłego mleka i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 2

Gdy rozczyn będzie rósł, utrzyj żółtka z cukrem.

Krok 3

Do miski z mąką (mąkę przesiej) dodaj wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, ciepłe mleko, sól, cukier i dobrze wyrabiaj ręką.

Krok 4

Gdy już będzie wyrobione, dodaj rozpuszczoną Kasię i olej.

Krok 5

Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki.

Krok 6

Wyrobione ciasto uformuj w kulę i posyp je z wierzchu mąką.

Krok 7

Nakryj miskę ściereczką i postaw ją w ciepłym miejscu.

Krok 8

Gdy ciasto już wyrośnie, przełóż je na stół posypany mąką i zagnieć ponownie.

Krok 9

Przełóż do formy.

Krok 10

Formę do ciasta posmaruj Kasią i oprósz mąką.

Krok 11

Przed wstawieniem do pieca posyp ciasto kruszonką.

Krok 12

Możesz także dodać sezonowe owoce, np. rabarbar.

Krok 13

Kruszonka: Wszystkie składniki ugnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce. Kruszonkę rozdrabniać palcami albo zetrzeć na grubej tarce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięciutki drożdżowiec z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięciutki drożdżowiec z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięciutki drożdżowiec z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięciutki drożdżowiec z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięciutki drożdżowiec z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięciutki drożdżowiec z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięciutki drożdżowiec z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej