Muffiny czekoladowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

27 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 sztuka

250 gramów

3 łyżki

100 gramów

100 gramów

3 łyżki

1 szczypta

2 łyżeczki

0.3 szklanki

200 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gorzką i białą czekoladę połam na kawałki, po czym posiekaj ostrym nożem. W kuchence mikrofalowej lub w rondelku o grubym dnie rozpuść Kasię, odstaw do wystudzenia.

Krok 2

Do miski wlej mleko, kefir, wymieszaj trzepaczką z jajkiem, następnie wlej rozpuszczone, przestudzone masło i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do temp. 180-190 st. C.

Krok 3

Do osobnej miseczki przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia. Wsyp kakao, cukier oraz szczyptę soli, wymieszaj.

Krok 4

Do miski z suchym składnikami ciasta wlej mleko z kefirem, jajkiem i masłem, wymieszaj mikserem na gładką masę.

Krok 5

Dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj. Łyżką nakładaj ciasto do papierowych foremek ustawionych na blasze.

Krok 6

Muffiny piecz 50 minut, wyjmij, ostudź i posyp cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Muffiny czekoladoweMuffiny czekoladowe

Muffiny to jedna z najbardziej popularnych i lubianych słodkich przekąsek. Różnorodność przepisów na tego rodzaju wypiek sprawia, że za każdym razem mogą wyglądać i smakować zupełnie inaczej. Przygotowując muffiny czekoladowe, zacznij od  mieszania oddzielnie suchych i mokrych składników. Od klasycznego przepisu na ciasto muffinkowe, ten podany poniżej różni się tym, że wymaga dodania kakao oraz pokruszonej czekolady. To właśnie te składniki nadają wypiekom charakterystycznego, ciemnego koloru oraz czekoladowego smaku. Niewielkim odstępstwem jest także dodatek kefiru i mąki ziemniaczanej. Składniki można łączyć ze sobą za pomocą miksera lub łyżki. Ciasto nie musi być całkowite gładkie i pozbawione grudek – zbyt długo miksowane może bowiem skutkować tym, że wypiek będzie zbyt twardy. Muffinki czekoladowe wyśmienicie sprawdzą się w roli słodkiej przekąski zabieranej jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy albo jako poczęstunek dla gości. Udekorować można je cukrem pudrem lub pokruszoną czekoladą. Od tym, jak należy je przygotować, przeczytasz poniżej. Smacznego.