Muffiny czekoladowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

27 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

200 mililitrów

0.3 szklanki

1 sztuka

250 gramów

1 łyżka

3 łyżki

2 łyżeczki

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gorzką i białą czekoladę połam na kawałki, po czym posiekaj ostrym nożem. W kuchence mikrofalowej lub w rondelku o grubym dnie rozpuść Kasię, odstaw do wystudzenia.

Krok 2

Do miski wlej mleko, kefir, wymieszaj trzepaczką z jajkiem, następnie wlej rozpuszczone, przestudzone masło i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do temp. 180-190 st. C.

Krok 3

Do osobnej miseczki przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia. Wsyp kakao, cukier oraz szczyptę soli, wymieszaj.

Krok 4

Do miski z suchym składnikami ciasta wlej mleko z kefirem, jajkiem i masłem, wymieszaj mikserem na gładką masę.

Krok 5

Dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj. Łyżką nakładaj ciasto do papierowych foremek ustawionych na blasze.

Krok 6

Muffiny piecz 50 minut, wyjmij, ostudź i posyp cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffiny czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffiny czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffiny czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffiny czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffiny czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffiny czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffiny czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Muffiny czekoladoweMuffiny czekoladowe

Muffiny to jedna z najbardziej popularnych i lubianych słodkich przekąsek. Różnorodność przepisów na tego rodzaju wypiek sprawia, że za każdym razem mogą wyglądać i smakować zupełnie inaczej. Przygotowując muffiny czekoladowe, zacznij od  mieszania oddzielnie suchych i mokrych składników. Od klasycznego przepisu na ciasto muffinkowe, ten podany poniżej różni się tym, że wymaga dodania kakao oraz pokruszonej czekolady. To właśnie te składniki nadają wypiekom charakterystycznego, ciemnego koloru oraz czekoladowego smaku. Niewielkim odstępstwem jest także dodatek kefiru i mąki ziemniaczanej. Składniki można łączyć ze sobą za pomocą miksera lub łyżki. Ciasto nie musi być całkowite gładkie i pozbawione grudek – zbyt długo miksowane może bowiem skutkować tym, że wypiek będzie zbyt twardy. Muffinki czekoladowe wyśmienicie sprawdzą się w roli słodkiej przekąski zabieranej jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy albo jako poczęstunek dla gości. Udekorować można je cukrem pudrem lub pokruszoną czekoladą. Od tym, jak należy je przygotować, przeczytasz poniżej. Smacznego.