Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

3

142 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 opakowania

4 plastry

2 szklanki

1 sztuka

600 gramów

20 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę Ramy Smaż jak szef kuchni, podsmaż na niej drobno posiekaną ½ cebuli oraz 1 ząbek czosnku, następnie dodaj szpinak. Duś na mniejszym ogniu przez ok 5 minut.

Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Przestudzony szpinak wymieszaj z serkiem typu Bieluch oraz z rozdrobnioną fetą. Do smaku dopraw gałką muszkatołową oraz świeżo mielonym pieprzem.

Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Farszem szpinakowym nadziej muszle.

Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos pomidorowy: w rondelku rozgrzej 1 łyżeczkę Ramy Smaż jak szef kuchni, podsmaż na niej drobno posiekaną ½ cebuli oraz 1 ząbek czosnku, następnie dodaj passatę pomidorową, sos gotuj aż troszkę zgęstnieje.

Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Następnie sos wlej do naczynia żaroodpornego i ułóż na nim nadziane szpinakiem muszle. Piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.

Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem - Krok 6
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witaminy A, witaminy E, witaminy B1, witaminy B2, witaminy B6, witaminy C, witaminy B12, folianów.

0

Opinie o przepisie

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej