Niebo w gębie

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

247 osób wydrukowało

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

3 łyżki

1 łyżka

4 szklanki

2 szczypty

3 sztuki

dodatkowo:

1 opakowanie

1 opakowanie

masa jabłkowa:

1 kilogram

1 opakowanie

masa orzechowa:

1 szklanka

1 szklanka

0.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto kruche: mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, posiekać z Kasią, żółtka wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Wlać do mąki i zagnieść kruche ciasto. Upiec 3 placki.

Krok 2

Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć, usmażyć, wsypać galaretkę i wymieszać.

Krok 3

Masa orzechowa: Orzechy sparzyć mlekiem, przestudzić, Kasię utrzeć z cukrem dodać orzechy.

Krok 4

Przełożenie: placek kruchy - jabłka - placek kruchy - masa orzechowa - placek kruchy - polewa czekoladowa,

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej