
Składniki
180 gramów
50 gramów
3 sztuki
1 łyżka
mus z białej czekolady:
120 mililitrów
25 gramów
4 sztuki
240 gramów
530 gramów
40 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1 - Przygotowanie spodu
Ciastka pokrusz dokładnie, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Tortownicę o średnicy ok 20cm wyłóż papierem do pieczenia oraz masą herbatnikową. Piecz w temperaturze 170 stopni C przez ok 10 minut.

Krok 2
Jedno żółto wymieszaj z śmietaną, posmaruj wypieczone herbatniki i piecz kolejne 2-3 minuty.

Krok 3
Namocz żelatynę. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Zagotuj mleko i zalej żółtka energicznie mieszając. Dodaj połamaną czekoladę, odciśniętą żelatynę i wymieszaj dokładnie.

Krok 4
Śmietankę ubij na pół sztywno i połącz z masą czekoladową aż powstanie gładki mus.

Krok 5
Mus wylej na wypieczone herbatniki. Podawaj schłodzone.


Dobra rada:
Odłóż trochę białej i ciemnej czekolady do dekoracji krusząc je na wierzch ciasta.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Biały puch
Czy to pierwszy w tym roku śnieg? Nie, to ciasto biały puch, które prezentuje się znakomicie niezależnie od daty w kalendarzu – nawet w środku lata. Można pokusić się o stwierdzenie, że porządnie schłodzone właśnie w wakacje smakuje najlepiej. Skosztujcie deseru z nadzwyczajnie puszystym nadzieniem i kruchym spodem.
Dla kogo?
Pieczenie biszkoptów i ciast drożdżowych nie należy do Waszych ulubionych zajęć w kuchni? Prosty, herbatnikowy spód w białym puchu z pewnością dużo bardziej przypadnie Wam do gustu.
Na jaką okazję?
Biały puch z powodzeniem zastąpi torty podczas uroczystych spotkań. Przyjęcie komunijne, rocznica ślubu, a może świętujecie pojawienie się na świecie nowego członka rodziny? Biały puch to pyszny i szykowny deser.
Czy wiesz, że?
Kontrastowy, ciemny spód uzyskacie dzięki dodatkowi kakao lub użyciu kakaowych herbatników.
Dla urozmaicenia:
Ciasto ozdobicie wiórkami białej i mlecznej czekolady lub wiórkami kokosowymi.