Oko Słonia - bananowa rolada

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

6 sztuk

3 łyżki

4 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

krem:

1 szklanka

3 łyżki

20 dekagramów

4 łyżki

3 sztuki

1 opakowanie

dodatki:

3 sztuki

1 opakowanie

dekoracja:

0.5 szklanki

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić z cukrem, dodawać na przemian po jednym żółtku oraz mąkę zmieszaną z proszkiem. Na koniec dodać kakao.

Krok 2

Wyłożyć na dużą blachę, natłuszczoną i wyłożoną pergaminem (42x38 cm).

Krok 3

Piec 20 min w temp. 180 st. Ciepłe ciasto wyłożyć na ściereczkę i zrolować.

Krok 4

W 1/3 szkl. mleka rozrobić mąkę. Resztę mleka zagotować, ugotować budyń.

Krok 5

Kasię utrzeć z cukrami. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Banany rozgnieść widelcem. Dodawać po łyżce do masy.

Krok 6

Wystudzone ciasto odwinąć, posmarować kremem. Na brzegu ciasta ułożyć 2-3 obrane banany i zwinąć roladę. Polać polewą, udekorować.

Użytkownik Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Oko Słonia - bananowa rolada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Oko Słonia - bananowa rolada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Oko Słonia - bananowa rolada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Oko Słonia - bananowa rolada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Oko Słonia - bananowa rolada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Oko Słonia - bananowa rolada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Oko Słonia - bananowa rolada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Delicje - mak - kokos
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej