Omlet z warzywami i otrębami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Omlet z warzywami i otrębami

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

5

heart
117 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

158 osób wydrukowało

Pobierz pdf

207 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

180 gramów

45 gramów

0.25 łyżeczki

35 gramów

2 łyżki

50 gramów

2 sztuki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jajka roztrzep, dodaj posiekaną natkę pietruszki i otręby. Dopraw do smaku przyprawą uniwersalną Knorr i pieprzem. Następnie wymieszaj.

Omlet z warzywami i otrębami - Krok 1

Krok 2

Oliwę rozgrzej na patelni. Wylej masę jajeczną i usmaż omlet.

Omlet z warzywami i otrębami - Krok 2

Krok 3

Ogórka obierz i pokrój wzdłuż na cienkie i długie plastry (jeśli możesz, użyj obieraczki do warzyw). Marchewkę obierz i pokrój w cienkie, krótkie paseczki.

Omlet z warzywami i otrębami - Krok 3

Krok 4

Omlet posmaruj serkiem homogenizowanym. Na wierzchu połóż łososia. Udekoruj zwiniętymi w różyczki plastrami ogórka, marchewką i kiełkami. Podawaj z podpieczonym w tosterze pieczywem.

Omlet z warzywami i otrębami - Krok 4
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet z warzywami i otrębami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet z warzywami i otrębamiOmlet z warzywami i otrębami

Omlet z warzywami i otrębami to smaczny, a jednocześnie zdrowy sposób na początek dnia. Istnieje kilka rodzajów omletów, np. angielski, włoski czy francuski. Najszybszy w przygotowaniu jest ten ostatni – jego podstawą są tylko roztrzepane jajka, bez mąki czy mleka. Urozmaicisz go jednak dodatkiem otrębów żytnich lub owsianych oraz świeżej natki pietruszki. Wymieszaj wszystkie składniki i wlej na rozgrzaną patelnię, potrząsając nią od czasu do czasu, by masa jajeczna nie przywarła do dna. Następnie obróć ją i jeszcze chwilę smaż z drugiej strony. Przełóż na talerz i posmaruj omlet naturalnym serkiem homogenizowanym, o delikatnym śmietankowym smaku. Na koniec ułóż na nim dodatki. Kawałki wędzonego łososia będą pasowały bardzo dobrze, podobnie jak lekkie i chrupiące warzywa: zielony ogórek i marchewka, oraz kiełki słonecznika. Dwie kromki pożywnego pumpernikla (ciemnego żytniego pieczywa) podgrzej w tosterze i podawaj razem z omletem z warzywami i otrębami. Dobrze smakuje z dodatkiem zielonej herbaty cytrynowej.