Pieczone papryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone papryki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

166 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj Sos sałatkowy włoski Knorr według przepisu na opakowaniu.

Krok 2

Przetnij papryki na pół i usuń z nich nasiona. Następnie skrop je oliwą i piecz w 200 stopniach przez około 20 minut.

Krok 3

Po wyjęciu z pieca przykryj papryki mokrymi papierowymi ręcznikami. Gdy wystygną - obierz je ze skóry.

Krok 4

Następnie ułóż papryki w naczyniu i zalej uprzednio przygotowanym sosem. Podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Kat 21

    Kat 21 , 20.10.2021

    Super na kanapki, jako dodatek do obiadu lub warstwa w burgerze!!! Ja zrobiłam trochę ostrzejszą wersję. Oprócz składników z przepisu dodałam czosnek, skrojone czerwone chili i świeżą kolendrę. Bardzo polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców. Każdy, kto tylko raz spróbuje tej słodyczy, wie, że wobec tego smaku nie można być obojętnym.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone paprykiPieczone papryki

Pieczone papryki to danie bardzo proste w przygotowaniu – sprawdzi się m.in. jako przystawka w trakcie uroczystego obiadu. Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodawać swoje ulubione przyprawy i łączyć z innymi składnikami. W podstawowej wersji pieczone papryczki składają się z trzech składników – papryki (najlepiej w trzech wersjach – zielonej, czerwonej i żółtej, dzięki czemu danie będzie miało ciekawy wygląd), sosu sałatkowego i oliwy z oliwek. Rozpocznij przygotowanie i w kilku prostych krokach przyrządź smaczne danie. Na początek oczyść papryki – przetnij je na pół, usuń z nich nasiona, skrop oliwą i wstaw do piekarnika na kilkanaście minut. Teraz czas na sos sałatkowy – przygotuj go według wskazówek na opakowaniu. Dla urozmaicenia smaku wsyp jeszcze aromatyczne przyprawy i zioła: oregano, bazylię oraz kolendrę. Po wyjęciu papryk z piekarnika i przestudzeniu, oddziel je od skórek, po czym wstaw do naczynia i zalej sosem. Tak przygotowane danie serwuj solo lub jako dodatek do mięsnego dania głównego. Z czym Ty podasz pieczone papryki? Propozycjami podziel się w komentarzu.