Pieczony kurczak po kreolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak po kreolsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

93 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

300 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajko roztrzep w misce, natkę pietruszki posiekaj, paprykę i cebulę pokrój w grubą kostkę ok. 5 mm x 5 mm, czosnek rozetrzyj na desce z odrobiną soli, a fasolę odcedź i opłucz pod bieżącą wodą. Wymieszaj przyprawę Cajun Knorr, sól, mąkę pszenną i ziemniaczaną.

Pieczony kurczak po kreolsku - Krok 1

Krok 2

Ryż ugotuj według zaleceń na opakowaniu.

Pieczony kurczak po kreolsku - Krok 2

Krok 3

Udka kurczaka pokrój na nieco mniejsze kawałki. Zanurz je najpierw w jajku, a następnie obtocz w mące z przyprawami. Na szerokiej patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę, obsmaż na niej kawałki kurczaka, a następnie przełóż je na bok.

Pieczony kurczak po kreolsku - Krok 3

Krok 4

Na tej samej patelni obsmaż cebulę z papryką i czosnkiem, dodaj 100 ml wody, śmietanę i kostkę Rosołu z kury Knorr. Całość gotuj chwilę, po czym dodaj z powrotem usmażone mięso kurczaka. Całość duś ok. 10–15 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje. Kurczaka podawaj z ryżem i natką pietruszki.

Pieczony kurczak po kreolsku - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do kurczaka możesz dodać świeżą papryczkę chili, dzięki której danie nabierze ostrości.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak po kreolskuPieczony kurczak po kreolsku

Pieczony kurczak to potrawa, której nie trzeba przedstawiać nikomu. Soczysta, lekko przyrumieniona skórka, a to wszystko w towarzystwie ulubionych dodatków. Brzmi pyszne, prawda? A co powiesz na nową odsłonę tego dania? Jednym z pomysłów na ciekawy posiłek jest przepis na pieczonego kurczaka po kreolsku. Spróbuj, a nie pożałujesz!

Dla kogo?

Dla wszystkich mięsożerców! Obok tego przepisu nie przejdziesz obojętnie!

Na jaką okazję?

Pieczony kurczak po kreolsku sprawdzi się w formie obiadu zarówno na co dzień, jak i podczas ważnej uroczystości w gronie całej rodziny. Aromat unoszący się w domu jeszcze bardziej zaostrzy Twój apetyt. Temu daniu trudno się oprzeć!

Czy wiesz, że?

Kuchnia kreolska należy prawdopodobnie do jednej z najbardziej różnorodnych. Mowa tu nie tylko o zróżnicowaniu pod względem smaku, ale i pod względem geograficznym. Najwięcej Kreoli mieszka na wyspach Oceanu Indyjskiego oraz Karaibach. Całkiem sporo znajduje się także w USA, a dokładniej w Luizjanie.

Dla urozmaicenia:

Do kurczaka możesz dodać świeżą papryczkę chili, dzięki której danie nabierze ostrości.