
Składniki
600 gramów
2 sztuki
300 gramów
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
1 pęczek
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajko roztrzep w misce, natkę pietruszki posiekaj, paprykę i cebulę pokrój w grubą kostkę ok. 5 mm x 5 mm, czosnek rozetrzyj na desce z odrobiną soli, a fasolę odcedź i opłucz pod bieżącą wodą. Wymieszaj przyprawę Cajun Knorr, sól, mąkę pszenną i ziemniaczaną.

Krok 2
Ryż ugotuj według zaleceń na opakowaniu.

Krok 3
Udka kurczaka pokrój na nieco mniejsze kawałki. Zanurz je najpierw w jajku, a następnie obtocz w mące z przyprawami. Na szerokiej patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę, obsmaż na niej kawałki kurczaka, a następnie przełóż je na bok.

Krok 4
Na tej samej patelni obsmaż cebulę z papryką i czosnkiem, dodaj 100 ml wody, śmietanę i kostkę Rosołu z kury Knorr. Całość gotuj chwilę, po czym dodaj z powrotem usmażone mięso kurczaka. Całość duś ok. 10–15 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje. Kurczaka podawaj z ryżem i natką pietruszki.


Dobra rada:
Do kurczaka możesz dodać świeżą papryczkę chili, dzięki której danie nabierze ostrości.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony kurczak po kreolsku
Pieczony kurczak to potrawa, której nie trzeba przedstawiać nikomu. Soczysta, lekko przyrumieniona skórka, a to wszystko w towarzystwie ulubionych dodatków. Brzmi pyszne, prawda? A co powiesz na nową odsłonę tego dania? Jednym z pomysłów na ciekawy posiłek jest przepis na pieczonego kurczaka po kreolsku. Spróbuj, a nie pożałujesz!
Dla kogo?
Dla wszystkich mięsożerców! Obok tego przepisu nie przejdziesz obojętnie!
Na jaką okazję?
Pieczony kurczak po kreolsku sprawdzi się w formie obiadu zarówno na co dzień, jak i podczas ważnej uroczystości w gronie całej rodziny. Aromat unoszący się w domu jeszcze bardziej zaostrzy Twój apetyt. Temu daniu trudno się oprzeć!
Czy wiesz, że?
Kuchnia kreolska należy prawdopodobnie do jednej z najbardziej różnorodnych. Mowa tu nie tylko o zróżnicowaniu pod względem smaku, ale i pod względem geograficznym. Najwięcej Kreoli mieszka na wyspach Oceanu Indyjskiego oraz Karaibach. Całkiem sporo znajduje się także w USA, a dokładniej w Luizjanie.
Dla urozmaicenia:
Do kurczaka możesz dodać świeżą papryczkę chili, dzięki której danie nabierze ostrości.