Pieczony kurczak po kreolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak po kreolsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

57 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

300 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajko roztrzep w misce, natkę pietruszki posiekaj, paprykę i cebulę pokrój w grubą kostkę ok. 5 mm x 5 mm, czosnek rozetrzyj na desce z odrobiną soli, a fasolę odcedź i opłucz pod bieżącą wodą. Wymieszaj przyprawę Cajun Knorr, sól, mąkę pszenną i ziemniaczaną.

Pieczony kurczak po kreolsku - Krok 1

Krok 2

Ryż ugotuj według zaleceń na opakowaniu.

Pieczony kurczak po kreolsku - Krok 2

Krok 3

Udka kurczaka pokrój na nieco mniejsze kawałki. Zanurz je najpierw w jajku, a następnie obtocz w mące z przyprawami. Na szerokiej patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę, obsmaż na niej kawałki kurczaka, a następnie przełóż je na bok.

Pieczony kurczak po kreolsku - Krok 3

Krok 4

Na tej samej patelni obsmaż cebulę z papryką i czosnkiem, dodaj 100 ml wody, śmietanę i kostkę Rosołu z kury Knorr. Całość gotuj chwilę, po czym dodaj z powrotem usmażone mięso kurczaka. Całość duś ok. 10–15 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje. Kurczaka podawaj z ryżem i natką pietruszki.

Pieczony kurczak po kreolsku - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do kurczaka możesz dodać świeżą papryczkę chili, dzięki której danie nabierze ostrości.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak po kreolskuPieczony kurczak po kreolsku

Pieczony kurczak to potrawa, której nie trzeba przedstawiać nikomu. Soczysta, lekko przyrumieniona skórka, a to wszystko w towarzystwie ulubionych dodatków. Brzmi pyszne, prawda? A co powiesz na nową odsłonę tego dania? Jednym z pomysłów na ciekawy posiłek jest przepis na pieczonego kurczaka po kreolsku. Spróbuj, a nie pożałujesz!

Dla kogo?

Dla wszystkich mięsożerców! Obok tego przepisu nie przejdziesz obojętnie!

Na jaką okazję?

Pieczony kurczak po kreolsku sprawdzi się w formie obiadu zarówno na co dzień, jak i podczas ważnej uroczystości w gronie całej rodziny. Aromat unoszący się w domu jeszcze bardziej zaostrzy Twój apetyt. Temu daniu trudno się oprzeć!

Czy wiesz, że?

Kuchnia kreolska należy prawdopodobnie do jednej z najbardziej różnorodnych. Mowa tu nie tylko o zróżnicowaniu pod względem smaku, ale i pod względem geograficznym. Najwięcej Kreoli mieszka na wyspach Oceanu Indyjskiego oraz Karaibach. Całkiem sporo znajduje się także w USA, a dokładniej w Luizjanie.

Dla urozmaicenia:

Do kurczaka możesz dodać świeżą papryczkę chili, dzięki której danie nabierze ostrości.