Pstrąg z piekarnika chrupiący w cieście - przepis | Przepisy.pl

Pieczony pstrąg w cieście

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sprawionego pstrąga myjemy i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem. Obsypujemy przyprawą rybę zarówno z zewnątrz jak i od środka. Z cytryny skrajamy plasterek a z połowy wyciskamy sok i skrapiamy rybę. Do środka wkładamy gałązkę rozmarynu i plasterek cytryny. Cebulę obieramy i siekamy w plastry. Obkładamy nimi rybę. Odczekujemy 30 minut i zdejmujemy cebulę.

Krok 2

Układamy rybę na prostokątnym kawałku ciasta. Nakładamy drugą warstwę i odcinamy nadmiar ciasta. Zlepiamy brzegi dookoła ryby.

Krok 3

Małą łyżeczką robimy ślady łusek a nożem odkrajamy ogon i płetwy i nacinamy. Formujemy oko z ciasta. Wstawiamy rybę do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 200 stopni pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 170 i pieczemy aż ciasto ładnie się zrumieni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony pstrąg w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony pstrąg w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony pstrąg w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony pstrąg w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony pstrąg w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony pstrąg w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony pstrąg w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej