Pstrąg z piekarnika chrupiący w cieście - przepis | Przepisy.pl pixel

Pieczony pstrąg w cieście

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

500 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sprawionego pstrąga myjemy i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem. Obsypujemy przyprawą rybę zarówno z zewnątrz jak i od środka. Z cytryny skrajamy plasterek a z połowy wyciskamy sok i skrapiamy rybę. Do środka wkładamy gałązkę rozmarynu i plasterek cytryny. Cebulę obieramy i siekamy w plastry. Obkładamy nimi rybę. Odczekujemy 30 minut i zdejmujemy cebulę.

Krok 2

Układamy rybę na prostokątnym kawałku ciasta. Nakładamy drugą warstwę i odcinamy nadmiar ciasta. Zlepiamy brzegi dookoła ryby.

Krok 3

Małą łyżeczką robimy ślady łusek a nożem odkrajamy ogon i płetwy i nacinamy. Formujemy oko z ciasta. Wstawiamy rybę do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 200 stopni pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 170 i pieczemy aż ciasto ładnie się zrumieni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony pstrąg w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony pstrąg w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony pstrąg w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony pstrąg w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony pstrąg w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony pstrąg w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony pstrąg w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony pstrąg w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej