
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
500 gramów
100 gramów
2 sztuki
1 łyżka
50 gramów
1 szczypta
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem z pestek dyni.

Krok 2
Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błon. Na środku, zaczynając od grubszej strony, na całej długości zrób nacięcie. Pierś lekko rozbij na grubość około 2 cm, uważając jednak, aby nie rozciąć mięsa. Rozbite piersi zanurz w przygotowanej marynacie.

Krok 3
Pokrojoną dynię zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 60 minut.

Krok 4
Upieczoną dynię zmiksuj dokładnie z miodem, żółtkami, imbirem, cynamonem oraz bułką tartą. Powinna powstać dość ścisła masa. Farsz umieść w nacięciu piersi z kurczaka.

Krok 5
Piersi ułóż na średnio rozgrzanej patelni i smaż około 10 minut, odwracając pierś co jakiś czas.

Krok 6
Pierś przekrój po skosie na pół. Podawaj z ziemniakami lub ryżem

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysta pierś z kurczaka z dynią
Jesień to wprost wymarzona pora roku dla wielbicieli ciekawej i urozmaiconej kuchni. Ogromny wybór warzyw zachęca do sięgnięcia po nieprzeciętne przepisy. Do takich z całą pewnością można zaliczyć soczystą pierś z kurczaka z dynią. Nie daj się jesiennej chandrze – niech w kuchni zrobi się kolorowo i aromatycznie za sprawą naszego kurczaka z dynią!
Dla kogo? Według znanej piosenki „mimozami jesień się zaczyna…”, ale dla szefów kuchni prawdziwym symbolem tej pory roku jest dynia! To pomarańczowe warzywo nie służy jedynie za jesienny element dekoracji, ale przede wszystkim jest podstawą wielu oryginalnych dań. Skosztuj kurczaka z dynią i zostań ekspertem w dziedzinie sezonowej kuchni.
Na jaką okazję? Dynię warto uwzględniać w codziennym menu. Dodaje smaku i koloru gulaszom, zupom, purée, a nawet tak popularnemu składnikowi, jakim jest pierś z kurczaka. Dynia przyprawiona imbirem, miodem i cynamonem to idealne nadzienie do soczystego, drobiowego filetu. Dyniowym, aromatycznym farszem proponujemy wypełnić mięsne kieszonki. Po usmażeniu piersi z kurczaka z dynią, potnij je w poprzek na kawałki, z których możesz ułożyć w kolorową kompozycję – gwarantujemy, że nikt się jej nie oprze. Dynię z piersią z kurczaka możesz zaserwować gościom na poprawę humoru, gdy za oknem zacznie się jesienna szaruga.
Czy wiesz, że? Choć przepis na kurczaka z dynią może być nowością w twojej kuchni, warto wiedzieć, że warzywo posiada długą historię kulinarną. W Ameryce Południowej dynia była uprawiana już 10 tysięcy lat temu.
Dla urozmaicenia: Kurczak z dynią podany z ryżem to prosty przepis na znakomity obiad. Wykorzystaj ryż brązowy, jaśminowy lub basmati. Z czym jeszcze serwować potrawę? Do filetu z kurczaka z dynią świetnie pasują pieczone ziemniaki z ziołami.


































