Orkiszowa pizza z kozim serem i tymiankiem - Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza z chutneyem porzeczkowym, kozim serem, kiełbasa i tymiankiem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

4 łyżki

2 dekagramy

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

125 mililitrów

100 gramów

150 gramów

100 mililitrów

2 szczypty

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól i wlewamy łyżkę oliwy. Dodajemy drożdże, które zaczęły rosnąć. Zagniatamy elastyczne, gęste ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia.

Krok 2

Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, rozwałkowujemy je i wykładamy nim blaszkę do pizzy.

Krok 3

Przygotowujemy sos. Oliwe mieszamy z rozkruszona kostka czosnkową Knorr. Powstałym sosem smarujemy wierzch pizzy.

Krok 4

Na wierzchu pizzy rozsmarowujemy także chutney z czarnej porzeczki.

Krok 5

Kiełbasę kroimy w plasterki i układamy na pizzy. Ser kozi rozkruszamy i posypujemy wierzch pizzy. Wszystko oprószamy tymiankiem roztartym w palcach.

Krok 6

Pizzę zapiekamy ok 15 min w 200 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza z chutneyem porzeczkowym, kozim serem, kiełbasa i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza z chutneyem porzeczkowym, kozim serem, kiełbasa i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza z chutneyem porzeczkowym, kozim serem, kiełbasa i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza z chutneyem porzeczkowym, kozim serem, kiełbasa i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza z chutneyem porzeczkowym, kozim serem, kiełbasa i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza z chutneyem porzeczkowym, kozim serem, kiełbasa i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza z chutneyem porzeczkowym, kozim serem, kiełbasa i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza z chutneyem porzeczkowym, kozim serem, kiełbasa i tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej