Placek brzoskwiniowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

20

128 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

389 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

500 gramów

1 opakowanie

250 mililitrów

80 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

3 dekagramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem, mlekiem i jajkami.

Krok 2

Wszystko wymieszaj mikserem, dodaj rozpuszczoną i przestudzoną Kasię i znów wymieszaj.

Krok 3

Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1/2 godziny.

Krok 4

Brzoskwinie wyjmij z zalewy, odsącz na sicie lub poukładaj na papierowym ręczniku.

Krok 5

Gdy trochę obeschną, każdą połówkę pokrój na 4 części.

Krok 6

Prostokątną formę 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 7

Przełóż ciasto z miski na obsypany mąką blat i szybko zagnieć, a następnie rozwałkuj na prostokąt.

Krok 8

Wyłóż ciastem dno formy.

Krok 9

Na cieście ułóż kawałki brzoskwiń.

Krok 10

Odstawić na 20 min., aby trochę wyrosło.

Krok 11

Następnie posmaruj rozkłóconym białkiem i posyp grubym cukrem.

Krok 12

Piecz około 30 min. w 180 st. C.

6

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 05.08.2016

    Oczywiście, że można użyć świeżych brzoskwiń :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Długołęcka

    Dominika Długołęcka, 04.08.2016

    Zapraszam https://www.facebook.com/groups/1561064690850426/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Sobieraj

    Jola Sobieraj, 04.08.2016

    Czy można ze świeżymi brzoskwiniami?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ala Przybycien

    Ala Przybycien, 04.08.2016

    :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Nowakowska

    Edyta Nowakowska, 04.08.2016

    Dziewczynki co wy na to??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Szczyglak

    Renata Szczyglak, 25.05.2016

    Przepis bardzo prosty, a ciasto przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek brzoskwiniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek brzoskwiniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek brzoskwiniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek brzoskwiniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek brzoskwiniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek brzoskwiniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek brzoskwiniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek brzoskwiniowyPlacek brzoskwiniowy

Placek drożdżowy z owocami to klasyk wśród wypieków – poznaj sprawdzony sposób na jego przygotowanie. Na początek za pomocą miksera wymieszaj mąkę z mlekiem, cukrem, jajkami oraz suchymi drożdżami. Następnie dodaj rozpuszczoną i przestudzoną kostkę do pieczenia i ponownie zmiksuj. Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby zwiększyło swoją objętość. Brzoskwinie w syropie odsącz z zalewy, najlepiej dodatkowo osuszając je na ręczniku papierowym. Każdy kawałek owocu pokrój na ćwiartki. Wyrośnięte ciasto przełóż z miski na oprószoną mąką stolnicę i szybko zagnieć, po czym rozwałkuj na prostokąt. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej placek. Na wierzchu rozłóż równomiernie kawałki brzoskwiń. Odstaw do ponownego wyrośnięcia, a następnie posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp grubym cukrem kryształem. Piecz do momentu, aż ciasto się zarumieni. Taki wypiek będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej filiżanki herbaty. Dzięki naszemu przepisowi przygotujesz perfekcyjny brzoskwiniowy placek.