Placek cynamonowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

19

74 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

437 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

150 mililitrów

100 gramów

1 szczypta

2 sztuki

nadzienie:

100 gramów

wierzch:

50 gramów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Kasię roztop w rondelku. W misce wymieszaj: mąkę, drożdże z mlekiem, cukier, jajka i sól.

Placek cynamonowy - Krok 1

Krok 2

Dodaj przestudzoną Kasię i wyrób na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Placek cynamonowy - Krok 2

Krok 3

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć, a następnie rozwałkuj na papierze do pieczenia, na prostokąt o krótszym boku 22 cm.

Placek cynamonowy - Krok 3

Krok 4

Kasię na nadzienie roztop i posmaruj nią ciasto. Posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.

Placek cynamonowy - Krok 4

Krok 5

Ciasto potnij wzdłuż krótszego boku na pasy i ułóż jeden na drugim. Razem z papierem przewróć na bok i włóż do foremki.

Placek cynamonowy - Krok 5

Krok 6

Wstaw do zimnego piekarnika u ustaw go na temperaturę 180 st.C. Piecz około 45 minut. Cukier puder utrzyj z wodą. Upieczone ciasto posmaruj lukrem i posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.

Placek cynamonowy - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek cynamonowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek cynamonowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek cynamonowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek cynamonowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek cynamonowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek cynamonowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek cynamonowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek cynamonowyPlacek cynamonowy

Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć coś naprawdę dobrego. Obalamy mity! Pieczenie wcale nie musi być drogie i czasochłonne. Grunt to różnorodność i dobrze dobrane składniki. Propozycja, która z pewnością przypadnie Ci do gustu, nie wymaga od Ciebie ponadprzeciętnych zdolności kulinarnych i ukończenia szkoły cukierniczej. Przepis na placek cynamonowy jest przykładem tego, że w prostocie siła!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które lubią korzenne wypieki. Czujesz już ten zapach unoszący się w domu?

Na jaką okazję?

Placek cynamonowy dobrze sprawdzi się podczas zimowych wieczorów z kubkiem gorącej herbaty, a także jako świąteczna potrawa.

Czy wiesz, że?

Cynamon uznawany jest za najstarszą przyprawę świata. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiły się w III w p.n.e w zielniku chińskiego cesarza.

Dla urozmaicenia:

Placek cynamonowy możesz posypać także innymi suszonymi owocami.