Ciasta drożdżowe - przepisy na ciastka i wypieki | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta drożdżowe

26 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (26)

kaszottokaszotto
Pączki serowe
ratingratingratingratingrating

563

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Pączek z marmoladą, z konfiturą różaną, z czekoladowym nadzieniem – to najczęściej spotykane wers...
Ciasto drożdżowe podstawowe
ratingratingratingratingrating

470

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
300 min.
Ciasto drożdżowe to kulinarna legenda. Z jednej strony nie można mu się oprzeć, z drugiej może tr...
Chałka z kruszonką
ratingratingratingratingrating

202

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Rumiana chałka z kruszonką, chrupiącą skórką i miękkim, puszystym wnętrzem może z powodzeniem zre...
Bułeczki ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

150

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Bułeczki drożdżowe z owocami to ponadczasowy przysmak, który jednym przypomni smaki dzieciństwa...
Jagodzianki
ratingratingratingratingrating

62

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Jagody w kuchni przynoszą mnóstwo radości. Nie tylko przez to, że natychmiastowo farbują buzie i...
Kołacz z kruszonką
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
Mówiąc o cieście drożdżowym, na myśl od razu przychodzi chrupiąca kruszonka, którą uwielbia chyba...
Ciasto drożdżowe z kruszonką
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Dzisiejszy przepis zadowoli każdego – bez wyjątku. Trudno bowiem znaleźć osoby, które nie lubią k...
Bułeczki z rodzynkami
ratingratingratingratingrating

74

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Puszyste bułeczki drożdżowe z rodzynkami to przysmak, w którym twoi domownicy zakochają się od pi...
Drożdżówka w misce
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Często zdarza się, że początkujący kucharze, jak ognia unikają samodzielnego zrobienia ciasta dro...
Rogaliki z dżemem
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Rogaliki drożdżowe z dżemem są deserem, który na polskich stołach obecny jest nieprzerwanie od wi...
Placek drożdżowy z kruszonką
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Placek drożdżowy i kruszonka to duet, którego nie należy rozdzielać. Puszyste ciasto i jego chrup...
Rogale Marcińskie
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
360 min.
Rogaliki są bardzo dobrze znane miłośnikom słodkich przekąsek. Bywają nadziewane dżemem, owocami...
Cynamonki
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
Drożdżówki z cynamonem zdrobniale określane są jako cynamonki. Przepis na te pyszne bułeczki jest...
Bułki maślane
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
Domowe bułki maślane to jeden z najpyszniejszych sposobów na udane rozpoczęcie dnia. Podczas ich...
Brioszki
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
150 min.
Paska ukraińska
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
210 min.
Paska ukraińska pod żadnym pozorem nie powinna być mylona z paschą! Choć oba dania są specjałami...
Bułeczki cynamonowe
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Chałka
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Chlebek SUBWAY
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Koreańskie bułeczki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Karmel do cynamonek
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ROGALIKI Z MARMOLADĄ
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta drożdżoweCiasta drożdżowe

Ciasto drożdżowe to doskonały wybór, jeśli myślisz o pieczeniu bułeczek lub rogalików. Kojarzy się ono także z drożdżówkami – spróbuj więc samodzielnie je przygotować. Możesz to zrobić na różne sposoby, jest jednak kilka rzeczy, o których warto pamiętać. Bardzo ważne jest, by uzyskana masa była elastyczna. Dzięki temu znacznie zwiększy swoją objętość podczas wyrastania. Wpływ na to będzie miał wcześniej przygotowany rozczyn drożdżowy, który zrobisz z łatwością. Do miseczki wsyp pokruszone drożdże. Koniecznie sprawdź, czy są świeże i nie wyschły. Powinny być miękkie, sprężyste i rozciągliwe. Dodaj do nich łyżeczkę cukru oraz mąki, a następnie zalej ciepłym mlekiem. Zadbaj o to, by nie było zbyt gorące, ponieważ wtedy drożdże stracą swoje właściwości. Całość dokładnie zmieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Aby zachować temperaturę, miseczkę możesz przykryć ścierką kuchenną. Następnie rozczyn dodaj do pozostałych składników: mąki, cukru, jajek, rozpuszczonej i przestudzonej margaryny do pieczenia oraz szczypty soli. Całość wymieszaj i dokładnie zagnieć. Sekretem udanego ciasta drożdżowego jest elastyczna konsystencja oraz odpowiedni czas na wyrośnięcie. Jeśli nie masz pewności, jak zrobić własny rozczyn drożdżowy, użyj drożdży instant. Pamiętaj tylko o tym, by dokładnie rozprowadzić je w cieście. Tak przygotowane, przełóż to wybranej formy, np. prostokątnej. Podawaj ciasto drożdżowe z polewą lukrową oraz skórką pomarańczy lub cytryny. Do estetycznej dekoracji przygotować możesz także słodką kruszonkę na bazie mąki, margaryny do pieczenia i cukru. Wypróbuj także inne warianty. Na przykład ciasto uformuj w warkocz lub babkę. Jeśli chcesz upiec drożdżówki, podziel je na mniejsze kawałki. Nadziewaj natomiast ulubioną marmoladą lub słodkim kremem – czekoladowym, orzechowym. Każdy z nich możesz przyrządzić samodzielnie. Ciasto drożdżowe będzie smakować również z dodatkiem świeżych owoców, na przykład śliwek, malin, czereśni. Sprawdź nasze przepisy i znajdź coś dla siebie.