Placek drożdżowy ze śliwkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

54

331 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

654 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1411 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

80 gramów

0.5 szklanki

2 sztuki

20 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

dodatki:

1 szklanka

2 łyżki

700 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Placek drożdżowy ze śliwkami - Krok 1

Krok 2

Do miski wsyp resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy, jajka i sól. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną kostkę do pieczenia Kasia. Ciasto przykryj i odstaw by lekko podrosło.

Placek drożdżowy ze śliwkami - Krok 2

Krok 3

Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk.

Placek drożdżowy ze śliwkami - Krok 3

Krok 4

Blachę o wymiarach 22x28 cm wysmaruj Kasią i oprósz bułką tartą. Ciasto przełóż do formy i równo rozprowadź na całej powierzchni, odstaw.

Placek drożdżowy ze śliwkami - Krok 4

Krok 5

Umyte śliwki przekrój na połówki i usuń z nich pestki. Ułóż na cieście skórką do dołu. Posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30-40 minut w 170 st.C

Placek drożdżowy ze śliwkami - Krok 5

Krok 6

Przygotuj lukier. Cukier puder utrzyj z wodą na gładką, gęstą masę. Lekko przestudzone ciasto polej lukrem.

Placek drożdżowy ze śliwkami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Elzbieta  Kurylo

    Elzbieta Kurylo

    Super smaczne,delikatne i puszyste.Pycha!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek drożdżowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek drożdżowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek drożdżowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek drożdżowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek drożdżowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek drożdżowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek drożdżowy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek drożdżowy ze śliwkamiPlacek drożdżowy ze śliwkami

Aby upiec pyszny i pachnący placek drożdżowy ze śliwkami, nie trzeba być specjalistą od drożdżowych wypieków. Nie każdemu od razu ciasto rośnie w oczach, zawsze się udaje, jest puszyste i lekkie jak piórko. Placek może nie wyrosnąć z powodu niezbyt świeżych drożdży, zbyt dużej ilości cukru, niewłaściwej temperatury mleka użytych do rozczynu bądź niewystarczająco ciepłego miejsca, w które odłożyliśmy ciasto. Po wymieszaniu składników dodaj rozpuszczoną i przestudzoną kostkę do pieczenia Kasia, przykryj ciasto i odłóż je, aby kolejny raz podrosło. Jego walory smakowe podniesie polanie gładkim lukrem, gdy już nieco przestygnie. Aromatyczne połówki śliwek będą wyglądać fantastycznie posypane uprażonymi płatkami migdałów. Ciepły owocowy placek drożdżowy posmakuje każdemu, zwłaszcza zaserwowany z lodami śmietankowymi i ciepłym sosem waniliowym. Zaproś do pomocy w kuchni dzieci – będzie to dla nich wspaniała zabawa i niezapomniane przeżycia, które na długo zapadną im w pamięć, budując wspomnienia z dzieciństwa.